495
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας | Intime/Pool

Τσιόδρας για τους αντιεμβολιαστές: Με fake news αρνούνται τις ευθύνες τους

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 23:15
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
|Intime/Pool

Τσιόδρας για τους αντιεμβολιαστές: Με fake news αρνούνται τις ευθύνες τους

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 23:15

Στη διαδρομή εξόδου από τη πανδημία και στα εμπόδια στον δρόμο μας προς εκεί αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι «ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας».

Στην ομιλία του την Πέμπτη κατά την τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών, στην οποία ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Τσίοδρας αναφέρθηκε στα fake news, τα οποία, όπως είπε, μας εμποδίζουν τον δρόμο προς την απελευθέρωση από την πανδημία

«Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της πανδημίας. Στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news. Που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας», είπε μεταξύ άλλων.

Η αναφορά του στους αρνητές του κορονοϊού και των εμβολίων ήταν έμμεση, αλλά σαφής: «Από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πως μπορούμε σε βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους».

Σε ό,τι αφορά τη δική του εμπειρία από την πανδημία, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στον πόνο και την αρρώστια στη ζωή μας, αλλά και την αγάπη για τη γνώση και την ελευθερία.

«Σε αυτή την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στην ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο.

» Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή η αγάπη για την γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης.

» Τα συνόδεψα με το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο, όπως η επιθυμία μου να θυσιάσω μύριες φορές για αυτόν το δικό μου ”θέλω”. Αυτό ήταν και έγινε η δικιά μου στιγμή, η δικιά μου προσωπική συνάντηση με την αληθινή -θέλω να πιστεύω- ελευθερία. Αυτή την ελευθερία, στην οποία με ευελιξία και θάρρος κανείς παραμένει ανοικτός στις προκλήσεις».

Το μήνυμα που έστειλε στους αποφοίτους ήταν ότι «η ζωή μας είναι μία σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά, πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα, αλλά και αδυναμίες που όλοι έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμα και τις φοβερές και διφορούμενες πλευρές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News