408
H Κριστίνα Τσιμανούσκαγια δίνει συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας | REUTERS/Darek Golik

Τσιμανούσκαγια: Η γιαγιά μου με ειδοποίησε να μη γυρίσω στη Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 16:43
H Κριστίνα Τσιμανούσκαγια δίνει συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας
|REUTERS/Darek Golik

Τσιμανούσκαγια: Η γιαγιά μου με ειδοποίησε να μη γυρίσω στη Λευκορωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 16:43

Ασφαλής στη Βαρσοβία βρίσκεται πλέον η λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, που χρειάστηκε να αλλάξει το δρομολόγιό της από το Τόκιο και να πετάξει μέσω Βιέννης, καθώς οι Πολωνοί φοβήθηκαν μην τυχόν επαναληφθεί κρατική αεροπειρατεία από το καθεστώς Λουκασένκο.

Η αθλήτρια δήλωσε ευτυχής που είναι στην Πολωνία και αποκάλυψε ότι αποφάσισε να διαφύγει την ώρα που μεταφερόταν στο αεροδρόμιο του Τόκιο, όταν η γιαγιά της τής είπε ότι δεν είναι ασφαλές για αυτήν να επιστρέψει στην Λευκορωσία.

Σε αποκλειστική της συνέντευξη προς το πρακτορείο Reuters στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η οικογένειά της φοβόταν ότι θα σταλεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα ή στη φυλακή εάν επέστρεφε στη Λευκορωσία και ότι η γιαγιά της τής τηλεφώνησε για να της πει να μην επιστρέψει στη χώρα της.

«Πάντοτε βρισκόμουν μακριά από την πολιτική, δεν έχω υπογράψει επιστολές, ούτε έχω πάει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεν έχω πει τίποτε κατά της λευκορωσικής κυβέρνησης», είπε.

«Είμαι αθλήτρια και δεν έχω καταλάβει τίποτε από την πολιτική ζωή. Προσπαθώ να μην κάνω τίποτε άλλο εκτός από αθλητισμό στη ζωή μου και καταβάλλω κάθε προσπάθεια να μη με αποσπάσει η πολιτική.

»Μπορεί να φαίνεται κυνικό λόγω όλων αυτών των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν στη Λευκορωσία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά προσπαθούσα να κρατηθώ μακριά, αυτό που ήθελα ήταν να πάω στους Ολυμπιακούς και να κάνω το καλύτερο. Ηθελα να είμαι στον τελικό και να αγωνισθώ για μετάλλια.

»Η γιαγιά μου μού τηλεφώνησε την ώρα που με μετέφεραν στο αεροδρόμιο. Είχα, κυριολεκτικά, 10 δευτερόλεπτα στην διάθεσή μου. Μου τηλεφώνησε και αυτό που μου είπε ήταν: “Σε παρακαλώ, μην έρθεις στην Λευκορωσία. Δεν είναι ασφαλές”. Αυτό, και έκλεισε», είπε η Τσιμανούσκαγια.

Η αθλήτρια, έπειτα από επικριτικά της σχόλια για τη λευκορωσική προπονητική ομάδα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μεταφέρθηκε από αθλητικούς παράγοντες της χώρας της παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο του Τόκιο για να επιβιβασθεί σε πτήση για το Μινσκ πριν τελειώσει τους αγώνες της. Εκεί, κατάφερε και ζήτησε την προστασία της ΔΟΕ κα της ιαπωνικής αστυνομίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Η Τσιμανούγκαγια δήλωσε ότι ανησυχεί για τους γονείς της στη Λευκορωσία και ότι ελπίζει πως είναι ασφαλείς, ενώ για τον σύζυγό της είπε ότι μεταβαίνει οδικώς στην Βαρσοβία, από την Ουκρανία, στην οποία διέφυγε, για να τη συναντήσει.

Η λευκορωσική Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι προπονητές απέσυραν τη σπρίντερ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατόπιν ιατρικών οδηγιών, λόγω της συναισθηματικής και ψυχικής της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...