Πολύ σύντομα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα θωρακίσει την πολιτεία και θα απαγορεύει αυστηρά τη χρήση οποιουδήποτε παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα: αυτό τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, εξηγώντας ότι θα υπάρξουν «σαφή επίπεδα ελέγχου και προστασίας, ειδικά των πολιτικών προσώπων».
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε ο κ. Τσιάρας είπε ότι αυτό το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα «τον οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα των κακόβουλων λογισμικών.
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» περί παρακολουθήσεων 33 πολιτικών και άλλων προσώπων, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, η λογική λέει ότι πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία, «δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλλει ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα», προσέθεσε χρησιμοποιώντας το γνωστό κλισέ.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε επίσης ότι η Δικαιοσύνη διερευνά το θέμα και το διερευνά από την πρώτη στιγμή που ετέθη. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν λειτουργεί υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι –με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων– το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί συνθήκες τοξικότητας προσδοκώντας να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Οπως όμως σημείωσε, η πρακτική αυτή έχει ήδη καταδικαστεί από τους πολίτες και θα ξανακαταδικαστεί.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και με αφορμή τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στη δίκη για το Μάτι, με την αναζήτηση της κατάλληλης αίθουσας ώστε να μπορέσει αυτή η δίκη να διεξαχθεί, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ότι τις προσεχείς μέρες θα υπογράψει διακήρυξη για το νέο Πρωτοδικείο και την νέα Εισαγγελία στην Αθήνα.
Εξήγησε ότι το νέο κτίριο θα είναι πάνω από το Εφετείο, θα είναι περίπου 50.000 τ.μ. και θα προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων αιθουσών για δίκες που απαιτούν μεγάλους χώρους.
Είπε ότι (και) το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εκτίμησε πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, σε τέσσερα χρόνια δηλαδή.
Δήλωσε επίσης ότι προγραμματίζεται η κατασκευή επτά δικαστικών μεγάρων, ενώ θα ανακαινιστεί πλήρως και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο κτιριολογικό πρόγραμμα» για την ελληνική Δικαιοσύνη, είπε.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας γνωστοποίησε ότι σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, θα γίνει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ατόμων για τη Δικαστική Αστυνομία.
Εξήγησε ότι θα πρόκειται για ειδικό σώμα που θα αναλάβει μεταξύ άλλων στην ασφάλεια των δικαστηρίων και τις μεταγωγές κρατουμένων.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας θα αποδεσμευθούν περίπου 1.200 αστυνομικοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News