234
Ο Μίλος Ζέμαν (δεξιά μέσα σε πλεξιγκλάς) διορίζει πρωθυπουργό τον Πετρ Φιάλα, στο προεδρικό μέγαρο | Roman Vondrous/Pool via REUTERS

Τσεχία: Μέσα από πλεξιγκλάς ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο κεντροδεξιός Πετρ Φιάλα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 13:09
Ο Μίλος Ζέμαν (δεξιά μέσα σε πλεξιγκλάς) διορίζει πρωθυπουργό τον Πετρ Φιάλα, στο προεδρικό μέγαρο
|Roman Vondrous/Pool via REUTERS

Τσεχία: Μέσα από πλεξιγκλάς ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο κεντροδεξιός Πετρ Φιάλα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 13:09

Νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας διόρισε τον κεντροδεξιό Πετρ Φιάλα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν την Κυριακή, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο Φιάλα ηγείται του πεντακομματικού μπλοκ, το οποίο αριθμεί 108 από τις 200 έδρες της κάτω βουλής. Η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου της Τσεχίας  προέκυψε έπειτα από τις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες η αντιπολίτευση απομάκρυνε τον έως σήμερα πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις και τους συμμάχους του.

Ο διορισμός έγινε στο προεδρικό μέγαρο, παρά το γεγονός ότι ο Ζέμαν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό την Πέμπτη. Τους δύο πολιτικούς χώριζε ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς –ο Ζέμαν καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο και ήταν μέσα σε ένα κουβούκλιο, με οπτική μόνο επαφή με τον Φιάλα.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αλλά βγήκε για να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό.

Ο 77χρονος Ζέμαν θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων, με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα στην Τσεχία.

Ο πρόεδρος νοσηλευόταν για άλλη ασθένεια στο στρατιωτικό νοσοκομείο από τις 10 Οκτωβρίου και πήρε εξιτήριο το πρωί της Πέμπτης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όμως, μεταφέρθηκε επειγόντως πίσω στο νοσοκομείο, αφού βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Ο Ζέμαν έκανε δεκτή στις 11 Νοεμβρίου την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησης Μπάμπις, μετά την ήττα του τελευταίου στις εκλογές.

Στην Τσεχία καταγράφεται καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19 και η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε την Πέμπτη να επιβάλει νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...