625
Ο καθηγητής Ακης Τσελέντης σε παλαιότερη φωτογραφία του | ΙΝΤΙΜEnews

Τσελέντης: Εχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες, περιμένω 6 Ρίχτερ – Ο φόβος για τη Θήβα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 15:51
Ο καθηγητής Ακης Τσελέντης σε παλαιότερη φωτογραφία του
|ΙΝΤΙΜEnews

Τσελέντης: Εχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες, περιμένω 6 Ρίχτερ – Ο φόβος για τη Θήβα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 15:51

Με τους μετασεισμούς (όπως δείχνει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή) να συνεχίζονται στο Μαρμάρι Ευβοίας, ώρες μετά τα 4,7 Ρίχτερ που τρόμαξαν νωρίς το πρωί τους κατοίκους της Καρύστου και των γειτονικών περιοχών, ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, τούς «προετοιμάζει» για πλούσια μετασεισμική ακολουθία -δονήσεις γύρω στα 4 Ρίχτερ- για περίπου μία εβδομάδα ακόμη.

«Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι΄αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης», τόνισε σε δηλώσεις του στο Πρωτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Τσελέντης.

Ερωτηθείς, πάντως, αν μπορεί να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους το επόμενο διάστημα, απάντησε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα οποία έχει συγκεντρώσει το Γεωδυναμικό, δεν φαίνεται ως πιθανό κάτι τέτοιο.

«Βέβαια – είπε- η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα», αλλά «η δική μου εκτίμηση και των συνεργατών μου, είναι ότι μάλλον ήταν το κυρίως γεγονός κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα».

Ομοίως, εκτίμηση του κ. Τσελέντη ήταν ότι ο σεισμός της Τρίτης δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, καθώς όπως εξήγησε, συνήθως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν έχουμε σεισμούς πάνω από 6 βαθμούς, ενώ για σεισμούς της τάξης του 4,5 δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

 

Στις ίδιες δηλώσεις ωστόσο, ο καθηγητής δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων – μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά περιοχές, όπως υπογράμμισε.

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Εχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα.

»Το περιμένω μέσα σε πέντε χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», σημείωσε, κάνοντας λόγο ακόμη και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Γι΄αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Ολα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Οπως επανέλαβε, είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.  «Και επειδή στο παρελθόν μάς έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα», επεσήμανε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος,  καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

Για τη Θήβα, τέλος, περιοχή που επίσης παρουσιάζει τον τελευταίο διάστημα έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι  μπορεί να «δώσει» πολύ μεγάλο γεγονός, με τη διαφορά όμως, όπως υπογράμμισε, ότι «ένας βαθμός της τάξης του 5 κάτω από τη Θήβα θα είναι καταστροφικός».

Ο λόγος -εξήγησε- είναι ότι η Θήβα είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα. Επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

«Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει», ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τσελέντης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...