715
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στη FAZ |

Τσαβούσογλου: Ομηρος Ελλήνων και Κυπρίων οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 14:50
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στη FAZ
|

Τσαβούσογλου: Ομηρος Ελλήνων και Κυπρίων οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 14:50

Η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε ευρωτουρκικό πρόβλημα από την ελληνική διπλωματία ενοχλεί πολύ στην Τουρκία και η ενόχληση εκφράστηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια της συνέντευξής του προχώρησε στη γνωστή αντιστροφή της πραγματικότητας στην οποία επιδίδεται η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά – αυτή τη φορά παρουσιάζοντας χωρίς ίχνος ντροπής τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο ως «επίτευγμα» της Τουρκίας!

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας», ήταν η εκτίμηση του κ. Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς εάν βλέπει περιθώρια προσέγγισης με την Ελλάδα για διπλωματική λύση στις διμερείς διαφορές, ο τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε λέγοντας ότι «η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα» και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως ήταν η Ελλάδα που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Οταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται», υποστήριξε.

Όσον αφορά τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, για την οποία η Αγκυρα εκφράζει ενστάσεις, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε συγκεκριμένες αξιώσεις του τουρκικού καθεστώτος όπως, «η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης, ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ενωσης, η κατάργηση της βίζας (για Τούρκους πολίτες), η οργάνωση τακτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου και μια ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. Από το 2015 η παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ μέσω του Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 92%. Παρόλα αυτά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτά που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία», ισχυρίστηκε χωρίς βέβαια να διευκρινίσει πού οφείλεται η εντυπωσιακή αυτή μείωση στις μεταναστευτικές ροές (δηλ. στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος).

«Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη φαίνεται να αγνοούν τις δεσμεύσεις τους και να επικεντρώνονται μόνο στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης. Η ΕΕ δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα υποδοχής για τους Σύρους, ούτε έχει στηρίξει την ασφαλή, εθελούσια και αξιοπρεπή επιστροφή Σύρων στις απαλλαγμένες από την τρομοκρατία περιοχές της χώρας τους, όπως προβλέπει το άρθρο 9 της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου κάνοντας μαθήματα ανθρωπισμού στην Ευρώπη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να εκφράσει τις προσδοκίες του από τη Συμφωνία. «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα από την ΕΕ σε αυτά και άλλα συναφή ζητήματα” απαντά. «Η Δήλωση της 18ης Μαρτίου δεν είναι μία συμφωνία για το Προσφυγικό, αλλά μια συμφωνία για τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Στον 5ο χρόνο (ισχύος της) επιθυμούμε λόγω της μεταβαλλόμενης και όλο προκλήσεων κατάστασης να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο σύνολο. Με δεδομένους τους νέους κινδύνους για το προσφυγικό, όπως οι συνεχιζόμενες διενέξεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία και η επιβράδυνση της πανδημίας, η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία και τί πρέπει να γίνει με τον κατανομή των βαρών».

«Η ΕΕ φταίει για το Sofagate»

Για την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία και το σκάνδαλο «Sofagate» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε τις ευθύνες στην  ΕΕ:

«Το περιστατικό οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές διενέξεις και αντιζηλίες εντός της ΕΕ. Ενόψει της επίσκεψης η Τουρκία είχε ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, εκπρόσωποι του τμήματος Εθιμοτυπίας της Κομισιόν, παρά τις επανειλημμένες μας υπενθυμίσεις, δεν είχαν στείλει στην Τουρκία ομάδα προπομπών. Εάν η Κομισιόν είχε έναν άνδρα πρόεδρο, θα ήταν ακριβώς ίδιοι οι κανόνες του πρωτοκόλλου, γιατί αυτή ήταν η ρητή επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς. Είναι λυπηρό που τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ επισκίασαν αυτή την επίσκεψη», κατέληξε στη συγκεκριμένα αναφορά του.

Οσον αφορά τέλος τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, είπε πως  δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι εφικτό να βγαίνουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας.

«Είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου, αλλά πρέπει και να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Αλλά η Ρωσία το αντιλαμβάνεται. Συνεργαζόμαστε μαζί της όταν είναι δυνατόν, αλλά παραμένουμε σταθεροί, όταν είναι απαραίτητο», θέλησε να επισημάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...