330
| Αris Oikonomou/ SOOC

Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία – Παράνομη και ασύμφορη η μονιμοποίηση της έκτακτης βάρδιας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 12:54
|Αris Oikonomou/ SOOC

Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία – Παράνομη και ασύμφορη η μονιμοποίηση της έκτακτης βάρδιας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 12:54

Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, επανέλαβε σε δηλώσεις του στον Real FM ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι  το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως.

Κατά την έκτακτη βάρδια ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115% γεγονός που όπως είπε ο υφυπουργός Εργασιας, αποδεικνύει ότι πέρα από παράνομο στην πράξη, είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση.

Οσο για το ιδιαίτερα επιτυχημένο μέτρο για τη  διευκόλυνση της απασχόλησης συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για  απρόσμενη επιτυχία επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με αυτά, περισσότεροι από 180.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, ενισχύοντας έτσι τόσο το τωρινό τους εισόδημα, αλλά και το μελλοντικό,  όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, καθώς οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα προσαυξήσουν τη σύνταξή τους μελλοντικά, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην αγορά εργασίας όπου παρατηρούνται σημαντικές στενότητες, αλλά και στα δημόσια οικονομικά.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η παρακράτηση της σύνταξης ενός εργαζόμενου συνταξιούχου έφτανε το 60%, μειώθηκε στο 30% , ενώ σήμερα εφαρμόζεται μόνο ένας ανταποδοτικός πόρος 10% επί του μισθού, αφήνοντας τη σύνταξη ακέραιη.

Οσον αφορά την επέκταση του επίιδόματος μητρότητας, ο κ. Τσακλόγλου, τόνισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εξελέγη, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και την ασφάλεια των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν αλλά φοβούνται για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2022 επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και από το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...