Προτάσσοντας την ακαδημαϊκή του εμπειρία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γιαβρόγλου, υπεραμύνθηκε του θεσμού του ασύλου και επεσήμανε την ανάγκη να προστατευθεί η ανώτατη εκπαίδευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός δεν είναι για την Παιδεία. Είναι δημόσιο εγχείρημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε ανοικτά υπέρ των καταλήψεων ως μέσο διαμαρτυρίας των φοιτητών και έφθασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για το άσυλο συγκεντρώνουν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επειδή απλά κάποιοι δεν θέλουν τις καταλήψεις! «Εχω πάρει και εγώ μέρος σε πολλές καταλήψεις», δήλωσε περήφανα ενώπιον της Ολομέλειας χωρίς πάντως να μας διευκρινίσει αν αυτό συνέβη κατά το πέρασμά του από το Κολέγιο του Ητον ή τα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες. Εκτός αν ήταν στο πανεπιστήμιο του Κεντ όπου δίδασκε επί σειρά ετών! Μάλλον όμως αναφερόταν στο… ταλαίπωρο Καποδιστριακό…
Απαντώντας στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «η κριτική δεν έχει να κάνει με την διακίνηση των ναρκωτικών αλλά με τις καταλήψεις». «Είναι παράνομη πράξη η καταλήψεις ή όχι; Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις. Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις… θεωρώ ότι κάποιες είναι λάθος. Όμως αν κάποιος κάνει κατάληψη με την οποία δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Γίνεται για κάποιο λόγο. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα συμβάν για να υπάρξει συζήτηση», ισχυρίστηκε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους προκάλεσε λέγοντας: «Πείτε ότι οι καταλήψεις δεν πρέπει να γίνονται και ότι οι φοιτητές πρέπει να κάτσουν στα αυγά τους».
Ο υπουργός επικαλέστηκε στην ομιλία του φαινόμενα όπως αυτό των υπερχρεωμένων φοιτητών στο εξωτερικό, λόγω των δανείων που παίρνουν για να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών διδάκτρων, ή των καθηγητών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ με συμβάσεις προσωρινής εργασίας.
«Όταν λέτε να πάμε μπροστά, ξέρουμε ότι θέλουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με ανταγωνιστικές αμοιβές; Θέλουμε την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης; Αυτός που πληρώνει επηρεάζει τη θεματολογία και τη μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση δεν είναι ανοικτή για όλους», ανέφερε, επισημαίνοντας πως ιδιωτική χρηματοδότηση πανεπιστημιακών ερευνών δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα.
«Η εμπειρία μου από τη διαπραγμάτευση δείχνει ότι υπάρχει ένας καημός στους θεσμούς για την αποπολιτικοποίηση του κράτους. Σε κάποια συμφωνώ σε άλλα όχι. Όμως οι θεσμοί δεν μας λένε να προστατευτούμε από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς μόνοι μας το παλεύουμε. Αυτοί κάνουν σαν να μην υπάρχουν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι κίνδυνος το ιδιωτικό συμφέρον που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια;» διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός.
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε τέλος, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης. «Στην Αγγλία φεύγουν οι πανεπιστημιακοί γιατί βαρέθηκαν να συμπληρώνουν φόρμες αξιολόγησης αντί να διδάσκουν», παρατήρησε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε και για «κολπάκια» στα οποία καταφεύγουν αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News