Αστον Βίλα – Μπάγερν Μονάχου 1-0. Ακριβώς όπως πριν από 42 χρόνια στον τελικό του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Ρότερνταμ. Οι θεατές στο «Βίλα Παρκ» δεν το πίστευαν, όταν άκουσαν το σφύριγμα της λήξης, ότι η ομάδα τους έβαλε τέλος στο απίθανο σερί των Βαυαρών, οι οποίοι παρέμεναν αήττητοι στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (league phase, πλέον) από το 2017.
Τη χρονιά εκείνη η Μπάγερν είχε χάσει (3-0) από την Παρί Σεν-Ζερμέν του Ουνάι Εμερι. Επτά χρόνια και 41 αγώνες μετά, έχασε από την Αστον Βίλα του Ουνάι Εμερι. Πρόκειται για σύμπτωση, βεβαίως. Ο 53χρονος βάσκος προπονητής δεν διεκδικεί τον τίτλο του… Βαυαροκτόνου. Σίγουρα, όμως, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο αναμορφωτής των «Βίλατζερς», που έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου υπό την καθοδήγησή του.
Δυο από τους ήρωες του 1982, που βρίσκονταν στην εξέδρα, ο Ντένις Μόρτιμερ και ο Πίτερ Γουίδ, έκλαψαν από συγκίνηση. Ενας τρίτος, ο Γκάρι Σο, «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο μήνα, στα 63 του. Παλιοί και νέοι οπαδοί του συλλόγου πανηγύρισαν έξαλλα μια νίκη που περίμεναν εδώ και τέσσερις δεκαετίες – το «Βίλα Παρκ» δεν είχε φιλοξενήσει αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ από το 1983. Αλλά ο θρίαμβος της Αστον Βίλα ήταν ξεχωριστός και για το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Οι πρώτες βραδιές του Τσάμπιονς Λιγκ με το νέο φορμάτ είχαν κυλήσει, ως επί το πλείστον, με νίκες των φαβορί. Οσοι δεν συμφωνούν με την αντίληψη της UEFA, ότι είναι καλό για το άθλημα να κερδίζουν και να προχωρούν οι πιο «εμπορικοί» και δημοφιλείς σύλλογοι, είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Σχεδόν σε όλα τα ματς είχαν νικήσει οι πιο ισχυροί. Σε κάποια από αυτά, με σκορ όπως το 9-2 της Μπάγερν επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ή το 7-1 της Ντόρτμουντ επί της Σέλτικ. Απογοητευτικό, για εκείνους που θεωρούν ότι το αλάτι του ποδοσφαίρου είναι το απρόβλεπτο, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Αλλά το βράδυ της Τετάρτης, στο φινάλε της 2ης αγωνιστικής, ήρθαν οι πρώτες ηχηρές εκπλήξεις.
Το 2021, όταν τα μεγάλα club της Ευρώπης σχεδίαζαν τη δημιουργία της ESL (European Super League), το Τσάμπιονς Λιγκ δεν υπήρχε πουθενά στα όνειρα των οπαδών της Αστον Βίλα, η οποία είχε μόλις επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από την τριετή περιπλάνησή της στα γήπεδα της Τσάμπιονσιπ (Β’ Κατηγορία της Αγγλίας). Κι όμως, η ομάδα που πριν από μερικά χρόνια έφερνε ισοπαλία με αντίπαλο την Πρέστον Νορθ Εντ, όπως θυμάται το Athletic, κατόρθωσε να κερδίσει μια θέση στο τουρνουά της ποδοσφαιρικής ελίτ και, χθες, να νικήσει μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της.
Ούτε η Λιλ ήταν στα σχέδια των ισχυρών, όμως και αυτή έριξε… τη βόμβα της το βράδυ της Τετάρτης: υποχρέωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη της ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και 17 μήνες. Και στη Λισαβόνα, η Μπενφίκα, που δεν ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της ESL, συνέτριψε (4-0) την Ατλέτικο Μαδρίτης, που ήταν.
Το πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα αποτελέσματα, θα το δείξει ο χρόνος. Με το νέο φορμάτ, σε οκτώ αγώνες αντί για έξι, οι «μεγάλοι» έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ρεφάρουν ένα κακό αποτέλεσμα. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας από τους σκοπούς της UEFA: να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό δίχτυ προστασίας για τις ομάδες που «πουλάνε» περισσότερο. Δείτε, όμως, τι γίνεται με την Μπάγερν: βρίσκεται στη 15η θέση της ενιαίας βαθμολογίας της league phase, και οι τρεις επόμενοι αντίπαλοί της στο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι, η Μπαρτσελόνα, η Μπενφίκα και η Παρί Σεν-Ζερμέν. Η Μπαρτσελόνα είναι 16η. Η Ρεάλ, 17η. Η Παρί, 19η. Και η Ατλέτικο Μαδρίτης, 23η.
Σίγουρα, ήταν μια βραδιά που την είχε ανάγκη το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οσα συνέβησαν στο Μπέρμιγχαμ και τη Λιλ, θα κάνουν τους πιο αδύναμους «παίκτες» του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ (τη Ζιρόνα, την Μπρεστ, την Μπολόνια, την Αταλάντα…) να πιστέψουν περισσότερο πως αξίζει να «πολεμήσουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News