947
Το τάνκερ «Sounion» της εταιρείας του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη | marine traffic

Γιατί χτυπήθηκε από τους Χούθι το «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 13:46
Το τάνκερ «Sounion» της εταιρείας του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη
|marine traffic

Γιατί χτυπήθηκε από τους Χούθι το «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 13:46

Υπό την προστασία πολεμικού πλοίου, παρέμενε την Πέμπτη, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντεϊντά, της Υεμένης, στην Ερυθρά θάλασσα, το δεξαμενόπλοιο «Sounion», της εταιρείας Delta Tankers, το οποίο την Τετάρτη δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι.

Για λόγους ασφαλείας, το τάνκερ της εταιρείας του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, εγκαταλείφθηκε από το 25μελές πλήρωμα του (όλοι αλλοδαποί) με τη βοήθεια σκάφους της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES.

H Delta Tankers ανέφερε για την επίθεση ότι αξιολογεί συνεχώς τις πληροφορίες ναυτικής ασφάλειας, ενημερώνοντας παράλληλα ότι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του «Sounion» έλαβαν την απόφαση να το εκκενώσουν.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για τη ναυτική υποστήριξη, η εταιρεία γνωστοποίησε πως υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του δεξαμενόπλοιου σε ασφαλέστερο λιμάνι, όπου θα καταστεί δυνατή η πλήρης αξιολόγηση (έλεγχοι και τυχόν επισκευές) των ζημιών που έχουν προκληθεί από το χτύπημα των Χούθι.

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η EUNAVFOR ASPIDES αναφέρεται στην επιτυχή εξουδετέρωση μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας ( Unmanned surface vehicle -USV) από φρεγάτα που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση προστασίας της ναυσιπλοΐας και κλήθηκε να παράσχει προστασία, κατόπιν αιτήματος της Delta Tankers και του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου.

«Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση που συνεχίζει:

«Η EUNAVFOR ASPIDES ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα, αποτελεί αξιόπιστο πάροχο θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στην προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων».

«Το πλήρωμα, το οποίο είχε εγκαταλείψει το “Sounion”, διεσώθη με επιτυχία», αναφέρεται, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από την αναχαίτιση του USV που κινήθηκε κατά του ελληνόκτητου τάνκερ:

sounion-tanker-oxima-katastrofi_jpg
sounion-tanker-oxima-katastrofi-a_jpg
sounion-tanker-oxima-katastrofi-b_jpg

«Το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία Sounion, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης την Τετάρτη, αποτελούμενο από δύο Ρώσους και 23 Φιλιππινέζους, εγκατέλειψε το πλοίο και διασώθηκε από τη ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα “Aspides”», δήλωσε εξάλλου στο Reuters αξιωματούχος της αποστολής.

Κατόπιν ενημέρωσης από την EUNAVFOR ASPIDES το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.

Το «Sounion» είχε φορτώσει 150.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ στις 11 Αυγούστου. Τελικός προορισμός του ήταν τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους.

 Τρίτο χτύπημα για την Delta Tankers

Πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε πλοίο που συνδέεται με την Delta Tankers, επεσήμανε ο  επικεφαλής συμβουλευτικής της EOS Risk Group, Μάρτιν Κέλι (Martin Kelly).

Στις 12 Αυγούστου το Delta Atlantica (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 162.000 dwt, δέχθηκε πολλαπλή επίθεση 63 ναυτικά μίλια (117 χλμ.) νοτιοδυτικά της Χοδεϊντάχ.

Αρκετές ημέρες νωρίτερα, οι Χούθι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες, πυραύλους και εναέρια και θαλάσσια drones στο τάνκερ Delta Blue (κατασκευής 2012), χωρητικότητας 158.000 dwt.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Vanguard,  πιθανός λόγος για τη στόχευση των δεξαμενόπλοιων της Delta Tankers είναι η σύνδεσή τους με πλοία που έχουν προσφάτως προσεγγίσει το Ισραήλ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Delta Star κατέπλευσε λιμάνι του εβραϊκού κράτους τον περασμένο Ιούλιο.

Πανηγυρίζουν οι Χούθι

Οι Χούθι πανηγύρισαν το χτύπημα στο ελληνόκτητο τάνκερ ως «μεγάλη νίκη στην Ερυθρά Θάλασσα». Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, το κίνημα Ansar Allah της Υεμένης, ευρέως γνωστό ως Χούθι, μιλά για το πιο επιτυχημένο -μέχρι στιγμής- πλήγμα στην Ερυθρά.

«Ενα πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, το Sounion, πυρπολήθηκε και έμεινε ακυβέρνητο μετά από επίθεση των Χούθι. Το γεγονός αυτό, που περιγράφεται ως η πιο επιτυχημένη επιχείρησή τους εδώ και δύο μήνες, αφορούσε το Sounion που μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Βασόρα στο νότιο Ιράκ σε μια άγνωστη τοποθεσία. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 77 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Από την ημέρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε, με την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι έχουν επιτεθεί μέχρι στιγμής σε 70 πλοία, υπό διάφορες σημαίες, οι οποίες κατά τη γνώμη τους σχετίζονται με το «σιωνιστικό κράτος».

Τα χτυπήματά τους έχουν προκαλέσει ζημιές, αλλά και θανάτους και έχουν διαταράξει τη ροή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Δύο από τα πλοία που χτύπησαν, βυθίστηκαν. Ταυτόχρονα έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στο ίδιο το Ισραήλ με drones κυρίως.

Η διατάραξη των μεταφορών και του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας είναι ένα από τα στρατηγικά όπλα που χρησιμοποιεί ο αυτοαποκαλούμενος «άξονας της αντίστασης», αποφεύγοντας την απ’ ευθείας αντιπαράθεση, ένας πόλεμος φθοράς που έχει άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον βασικό αντίπαλο του Ιράν, τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα για όλον τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...