759
Προσωπικό του ΟΗΕ παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια σε παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Χαν Γιουνίς, της νότιας Γάζας, τη Δευτέρα | REUTERS/Mohammed Salem

Τρίτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια μπήκε στη Γάζα – συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 10:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2023 13:29
Προσωπικό του ΟΗΕ παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια σε παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Χαν Γιουνίς, της νότιας Γάζας, τη Δευτέρα
|REUTERS/Mohammed Salem

Τρίτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια μπήκε στη Γάζα – συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 10:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2023 13:29

Μία αυτοκινητοπομπή 17 φορτηγών που μετέφεραν πολύτιμη βοήθεια εισήλθε την Κυριακή στη Γάζα και μία ακόμα την Δευτέρα, μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης στη Ράφα, από την Αίγυπτο, ενώ το Ισραήλ συνέχισε να βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή 20 φορτηγών είχε φτάσει το Σάββατο. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες των κατοίκων στη Γάζα.

Παράλληλα, έξι δεξαμενές καυσίμων αποθηκευμένων στον τερματικό σταθμό της Ράφα, παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών.

Εκτός των άλλων, η έλλειψη καυσίμων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων όπου παραμένουν περισσότερα από 120 πρόωρα νεογνά, σύμφωνα με την Unicef.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, «δήλωσαν ότι θα υπάρχει στο εξής συνεχής ροή στη Γάζα αυτής της ζωτικής σημασίας βοήθειας» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ισραηλινά τανκς παραταγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα – REUTERS/Violeta Santos Moura

Παράλληλα, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο Μπάιντεν, ο Τζάστιν Τριντό, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς, ο Ρίσι Σούνακ και η Τζόρτζια Μελόνι, μετά από τηλεφωνικές επαφές τους την Κυριακή, στην οποία υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, οι δυτικοί ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο αμερικανίδων ομήρων της Χαμάς και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

ΟΗΕ: Εξαπλώνονται ανεμοβλογιά, ψώρα και άλλες ασθένειες

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης και η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος χαρακτηρίζεται «καταστροφική».

Τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Φορτηγά με βοήθεια φτάνουν σε εγκατάσταση του ΟΗΕ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή – REUTERS/Mohammed Salem

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι κάτοικοι της Γάζας είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα κρούσματα μολυσματικών νόσων θα αυξηθούν αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στον θύλακα.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξήσαμε τις επιθέσεις μας» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς.

Πλήγματα στόχευσαν κυρίως την πόλη της Ράφα, στον νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και την πόλη της Γάζας, στον βορρά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στην πόλη Χαν Γιούνις, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 60 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν ένα καφέ και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Κατεστραμένα κτίρια στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, την Δευτέρα – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Στη Ράφα, δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά μπροστά από ένα αρτοποιείο ή περίμεναν να γεμίσουν μπιτόνια με νερό, ενώ άλλοι έψαχναν στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών.

Στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, τα πτώματα πολλών παιδιών κείτονταν στο γεμάτο αίματα δάπεδο ενός νεκροτομείου.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προαναγγείλει την ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων στην περιοχή.

Σκοτώθηκε ισραηλινός στρατιώτης σε επιδρομή στη Γάζα

Ενας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα από αντιαρματικό πύραυλο κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες σύμφωνα με τον στρατό έχουν σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους αγνοούμενους και τους αιχμαλώτους που κρατούνται από την ένοπλη οργάνωση Χαμάς στον θύλακα.

«Ενας στρατιώτης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σκοτώθηκε, ένας φέρει τραύµα µέτριας βαρύτητας και δύο τραυματίστηκαν ελαφρά από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς ένα άρμα μάχης των IDF και ένα όχημα», ανακοίνωσε ο στρατός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...