527
O Γιούν Σουκ Γιεόλ διαφωτίζει τα media για τα αποτελέσματα τις τριμερούς της Σεούλ – δίπλα του οι Λι Τσιάνγκ (δεξιά) και Φουμίο Κισίντα | REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

Τριμερής Σεούλ: Η Κίνα δοκίμασε και τη διπλωματική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 19:51
O Γιούν Σουκ Γιεόλ διαφωτίζει τα media για τα αποτελέσματα τις τριμερούς της Σεούλ – δίπλα του οι Λι Τσιάνγκ (δεξιά) και Φουμίο Κισίντα
|REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

Τριμερής Σεούλ: Η Κίνα δοκίμασε και τη διπλωματική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 19:51

Αφού πρώτα επέδειξε πυγμή με τα στοχευμένα στρατιωτικά γυμνάσιά της πέριξ της Ταϊβάν, η Κίνα κατόπιν κυμάτισε και τη σημαία της διπλωματικής «καλής θέλησης» στη γειτονιά της, θέλοντας να καλοπιάσει δύο από τους γείτονές της που είναι σφιχταγκαλιασμένοι με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ συμμετείχε σε τριμερή σύνοδο κορυφής στη Σεούλ, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιούν Σουκ Γιεόλ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα. Τον Νοέμβριο του 2019 είχε γίνει η προηγούμενη τριμερής, στο Τσενγκντού της Κίνας, όμως κανείς από την παρούσα τριάδα δεν είχε λάβει μέρος.

Περισσότερο ικανοποιημένη είναι μάλλον η κινεζική πλευρά, έγραψε η Corriere della Sera κρίνοντας από τις δηλώσεις του Τσιάνγκ: «Ηταν μια καινούργια αρχή για τις σχέσεις μας». Στην πραγματικότητα ο Κινέζος προσπάθησε, αν όχι να απαγκιστρώσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από το αμερικανικό άρμα, τουλάχιστον να τις πείσει ότι πρέπει να λάβουν αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο, αξιολογώντας τα εθνικά συμφέροντά τους ως πρωτεύοντα.

Οι τρεις χώρες που οδηγούν την ασιατική οικονομία είχαν αρχίσει να συζητούν συμφωνία περί ελευθέρου εμπορίου ήδη από τον Νοέμβριο του 2012. Εκείνη την εποχή, ο Σι Τζινπίνγκ μόλις είχε γίνει γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολλές κυβερνήσεις καπιταλιστικών χωρών ήλπιζαν ότι θα διεύρυνε το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο. Ο Σι τους απογοήτευσε όχι μόνο στο εμπορικό μέτωπο, αλλά και στο γεωπολιτικό.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών σταμάτησαν μετά τον 16ο γύρο τους, στα τέλη του 2019. Κατόπιν, ο παράγων Γουχάν παρέλυσε τα πάντα με τον κορονοϊό του. Ο Σι κλείστηκε και ο ίδιος στην Κίνα για τρία χρόνια. Από τότε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι, προέκυψαν το Ουκρανικό, η ρωσοκινεζική φιλία και, εσχάτως, η παρόξυνση του Παλαιστινιακού.

Σήμερα η πολιτική του Πεκίνου αμφισβητείται εξαιτίας της στάσης της Κίνας απέναντι στις διεθνείς κρίσεις αλλά και εξαιτίας της επιθετικότητάς της στη γειτονιά της. Οι εδαφικές διεκδικήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι αυξανόμενες απειλές της κατά της Ταϊβάν έχουν δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν συνάψει συμμαχία με τις ΗΠΑ και συμμετέχουν στο σχέδιο περιορισμού του εμπορίου με την Κίνα, με διακηρυγμένο στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στις τεχνολογίες αιχμής και ιδίως σε ό,τι αφορά τα τσιπ. Η τριμερής ήταν καλή ευκαιρία για την Κίνα ώστε να αποφύγει τον αποκλεισμό.

Επίσης, η επανέναρξη του πολιτικού και εμπορικού διαλόγου είναι χρήσιμη τόσο για τη Σεούλ όσο και για το Τόκιο, αφού δεν είναι δυνατόν να διακόψουν σχέσεις με τη δεύτερη υπερδύναμη του κόσμου (από οικονομικής απόψεως). Ο Τσιάνγκ ποντάρισε σε αυτό το σημείο, της κινεζικής οικονομικής ευρωστίας, για να πει στους συνομιλητές του ότι ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες, όμως προέχουν τα συμφέροντα. «Ηταν ένα κάλεσμα στις Ιαπωνία και Νότια Κορέα να αποστασιοποιηθούν από τις πολιτικές των ΗΠΑ» σχολίασε η Corriere.

Στο περιθώριο των κεντρικών πολιτικο-εμπορικών επαφών, οι οποίες, παρά τα πλατιά χαμόγελα, δεν κατέληξαν σε χειροπιαστό αποτέλεσμα όσον αφορά τη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, ο Τσιάνγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της νοτιοκορεατικής βιομηχανίας Samsung, η οποία είναι πολύ δραστήρια στον τομέα των τσιπ. Ο ίδιος ο κινεζικός Τύπος δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική του Σι έχει προκαλέσει μεγάλο συναγερμό στην περιοχή του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...