Η Γαλλία βυθίστηκε σε περαιτέρω πολιτικό χάος μετά την άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από τον αριστερό συνασπισμό που κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα.
O γάλλος πρόεδος απέκλεισε την επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης, στο όνομα της «θεσμικής σταθερότητας» και ανακοίνωσε ότι θα έχει νέες διαβουλεύσεις «με τους υπευθύνους των κομμάτων» και άλλες «προσωπικότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν προέτρεψε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγους «να συνεργαστούν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», χωρίς να κατονομάσει την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) με την οποία είχαν συνάψει την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, που ξεκίνησε την Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός μοναδικού προγράμματος και μόνο των κομμάτων» του NFP. Μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και «η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή», ανέφερε η ανακοίνωση.
Αμέσως, ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ κατήγγειλε, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».
Ο Μακρόν κάλεσε ωστόσο «όλους τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας».
Είπε ότι ξεκινά ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, με στελέχη των κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας».
Μολονότι στον πρώτο γύρο δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ «δική μου ευθύνη είναι να μην μπλοκαριστεί, ούτε να αποδυναμωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Νωρίτερα, οι επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δήλωσαν πως το κόμμα τους θα μπλοκάρει οποιονδήποτε υποψήφιο για την πρωθυπουργία από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά, το πολιτικό δίδυμο που διοικεί τον Εθνικό Συναγερμό, συναντήθηκαν με τον Μακρόν και μετά δήλωσαν πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συνιστά «κίνδυνο» για τη χώρα.
Ο Μπαρντελά είπε πως το στρατόπεδό του θα προκαλέσει αμέσως πρόταση μομφής εναντίον οιουδήποτε πρωθυπουργού θα προέρχεται από την Αριστερά.
«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στο πρόγραμμά του, στις κινήσεις του, καθώς και οι προσωπικότητες που το ενσαρκώνουν αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ειρήνη και προφανώς την οικονομική ζωή της χώρας», δήλωσε ο Μπαρντελά στους δημοσιογράφους. «Σκοπεύουμε να προστατεύσουμε τη χώρα από μια κυβέρνηση που θα διασπάσει τη γαλλική κοινωνία».
Συνεργάτης του Μακρόν δήλωσε πως ο πρόεδρος μπορεί να ονομάσει έναν πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως δεν είναι σίγουρο ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει θα εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών. Αν όχι, ο Μακρόν θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποστηρίζει πως η υποψήφιά του, η ελάχιστα γνωστή δημόσια υπάλληλος Λουσί Καστέ, θα πρέπει να διοριστεί πρωθυπουργός.
Η Καστέ είπε στον Μακρόν την Παρασκευή πως η Αριστερά έχει το δικαίωμα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Τα κόμματα της Αριστεράς κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις για το «πραξικόπημα» Μακρόν.
Ο Μακρόν έχει αγνοήσει την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, και πηγή που πρόσκειται στον γάλλο πρόεδρο είπε πως εκείνος πιστεύει ότι η ισορροπία των δυνάμεων βρίσκεται περισσότερο στο κέντρο ή κεντροδεξιά.
Πιθανοί υποψήφιοι που σκέφτεται ο Μακρόν περιλαμβάνουν τον συντηρητικό περιφερειάρχη Ξαβιέ Μπερτράν και τον πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ. Τα γαλλικά ΜΜΕ σημείωσαν πρόσφατα τον Καρίμ Μπουαμράν, τον Σοσιαλιστή δήμαρχο ενός φτωχού προαστίου του Παρισιού, ως άλλο ένα πιθανό όνομα.
Η Λεπέν πρότεινε ο Μακρόν να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη χάραξη ενός δρόμου εξόδου, και είπε πως αντιτίθεται σε μια λεγόμενη «τεχνική» κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, λέγοντας πως «υπάρχουν μόνο πολιτικές κυβερνήσεις που κρύβονται πίσω από τεχνικά ονόματα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News