677
Φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το φλεγόμενο «Moskva», λίγο πριν βυθιστεί, η οποία τραβήχτηκε από τουρκικό εμπορικό πλοίο, που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα | Twitter

Τριγμοί στο Κρεμλίνο από τη βύθιση του «Moskva» – τι αποκαλύπτουν νέες φωτογραφίες

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 14:46
Φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το φλεγόμενο «Moskva», λίγο πριν βυθιστεί, η οποία τραβήχτηκε από τουρκικό εμπορικό πλοίο, που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα
|Twitter

Τριγμοί στο Κρεμλίνο από τη βύθιση του «Moskva» – τι αποκαλύπτουν νέες φωτογραφίες

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 14:46

Αναταράξεις στους κόλπους του Κρεμλίνου έχει προκαλέσει η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού «Moskva», το οποίο φέρεται να χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με ουκρανούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Με το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας τα έβαλε ένας από τους πιο γνωστούς προπαγανδιστές του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Σολόβιοφ, δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Οπως γράφουν οι Times, ο Σολόβιοφ δήλωσε έξαλλος με τη σημαντική απώλεια για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και είπε στην εκπομπή του: «Οταν λένε ότι ναι, ήταν παλιό, ναι είχε αναβαθμιστεί, ναι αυτή η σειρά είχε αδύνατα σημεία, παλιά χτυπήματα, τα καταλαβαίνω όλα αυτά. Αλλά εξηγήστε μου ένα πράγμα: πώς στο διάολο καταφέρατε να το χάσετε; Εξηγήστε μου: πώς στο διάολο βρεθήκατε σε εκείνο το μέρος στη Μαύρη Θάλασσα; Εκείνη την ώρα;».

Η Μόσχα έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός της βύθισης του πλοίου που ήταν το καμάρι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, αλλά τα σχόλια του ρώσου παρουσιαστή δείχνουν οργή στα παρασκήνια του Κρεμλίνου, καθώς ό,τι λέει «στον αέρα», συνήθως είναι με απευθείας εντολή της εξουσίας. «Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε, αν ήταν δύο πύραυλοι Neptune, όπως λένε οι Ουκρανοί.  Από πότε ένα πολεμικό πλοίο φοβάται τους πυραύλους, όταν έχει εξοπλισμό που το προστατεύει από τέτοια χτυπήματα; Τι απέγινε το σύστημα προστασίας από πυρκαγιά; Γιατί δεν λειτούργησε και άφησε να καεί το πλοίο από μέσα προς τα έξω;», αναρωτήθηκε ο Σολόβιοφ.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ο Ιγκόρ Οσίποφ, διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, συνελήφθη λόγω της βύθισης του πλοίου, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε φωτογραφία του ναυάρχου Νικολάι Γιεβμένοφ, επικεφαλής διοικητή του ρωσικού στόλου, να επιθεωρεί 100 άνδρες με μαύρες στολές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πλήρωμα του «Moskva», στη Σεβαστούπολη. Ο Οσίποφ δεν ήταν παρών, ήταν όμως, σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Αντον Κούπριν, καπετάνιος του πλοίου, τον οποίο οι Ουκρανοί θεωρούν νεκρό.

Ο διοικητής του ρωσικού στόλου, Νικολάι Γιεβμένοφ, συνομιλεί με αξιωματικούς του «Μoskva», στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας,- Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ομως, η τύχη των 500 ανδρών του πληρώματος του πλοίου παραμένει άγνωστη. Ρώσοι γονείς έκαναν αναρτήσεις όπου αναφέρουν ότι οι γιοι τους σκοτώθηκαν στο πλοίο και ότι άλλοι αγνοούνται, αλλά αυτές γρήγορα εξαφανίστηκαν.

Οι Ρώσοι έχουν ισχυριστεί ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε πριν βυθιστεί το πλοίο, χωρίς να κάνουν λόγο για απώλειες.

Τι αποκαλύπτουν οι νέες φωτογραφίες πριν βυθιστεί το «Moskva»

Οι τελευταίες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες πιθανολογείται ότι είναι αυθεντικές, δείχνουν το καταδρομικό «Moskva» φλεγόμενο να έχει πάρει κλίση και με σημαντική εισροή υδάτων.

Οι εκτεταμένες καταστροφές στο σκάφος που διακρίνονται στις φωτογραφίες, έδωσαν τροφή για σκέψη και πολλή συζήτηση για το αν όντως πρόκειται για χτύπημα πυραύλων Νeptune.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές και γνώστες των συστημάτων του πλοίου, ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τις φωτογραφίες, είναι ότι οι εκτοξευτήρες του πλοίου και οι πρυμναίοι κατευθυντήρες δεν ήταν σε θέση ετοιμότητας (με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του πλοίου θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε ασφαλή θέση, οπότε δεν ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα).

Οι οπίσθιοι εκτοξευτές των αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού-μέσου βεληνεκούς SA-N-4 είναι κλειστοί και τα ραντάρ κατεύθυνσης πυρός είναι σε θέση αναμονής. Πρώτη εκτίμηση είναι ότι το «Moskva» δεν είχε ενεργοποιημένα τα συστήματα αεράμυνας.

Το κύριο πλήγμα εντοπίζεται στο μεσόστεγο του σκάφους, πάνω από το κύριο μηχανοστάσιο (περιοχή των αεριοστροβίλων).

Το «Μoskva» στις φλόγες, λίγο πριν βυθιστεί

Στο ίδιο σημείο, στο κέντρο του πλοίου χαμηλά διακρίνεται ρήγμα από όπου και πιθανολογείται ότι προκλήθηκε η μεγάλη εισροή των υδάτων, με αποτέλεσμα η ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα να πάρει κλίση και τελικά να βυθιστεί, παρά τις προσπάθειες ρυμούλκησής του.

Ο ιστός του κύριου ραντάρ φαίνεται να έχει καταρρεύσει, ενώ το τμήμα πίσω από το μεσόστεγο, εκεί όπου βρίσκονται οι εκτοξευτές των πυραύλων S-300, δείχνει να είναι άθικτο.

Επίσης, δεν διακρίνονται σωσίβιες λέμβοι, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν χρησιμοποιηθεί από το πλήρωμα για την εκκένωση του σκάφους. Αγνωστο παραμένει πόσα τελικά από τα 510 και πλέον μέλη του πληρώματος διεσώθησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...