573
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής για τα φάρμακα της Covid-19 | Kenzo Tribouillard /Pool via REUTERS

Τρία φάρμακα για την Covid θα ξεκινήσει να παράγει από τον Οκτώβριο η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 21:36
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής για τα φάρμακα της Covid-19
|Kenzo Tribouillard /Pool via REUTERS

Τρία φάρμακα για την Covid θα ξεκινήσει να παράγει από τον Οκτώβριο η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 21:36

Τρία νέα φάρμακα για τη λοίμωξη Covid-19 που δυνητικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας αναμένεται να εγκριθούν, αλλά και να παραχθούν μαζικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κομισιόν.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει τις νοσηλείες και να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς ένα στα 10 άτομα αναφέρει ότι τα συμπτώματα διαρκούν έως και 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι με τα 90 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες ως επένδυση, θα επιτευχθεί αύξηση της παραγωγής, ενώ παράλληλα υπάρχει η ελπίδα ότι ακόμη δύο φάρμακα θα προστεθούν στη λίστα των τριών μέχρι το τέλος του έτους.

Τα πέντε φάρμακα που επιλέχθηκαν να λάβουν χορηγία από την ΕΕ, είναι τα πιο υποσχόμενα από μία λίστα 57 υποψήφιων θεραπειών που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ολα όσα επιλεγούν, θα παραχθούν εξ ολοκλήρου σε χώρες της ΕΕ, όπως υπογραμμίζει ο Guardian.

«Ο ρυθμός εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ και ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν περισσότερες από 34 εκατομμύρια δόσεις. Πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού μας έχει λάβει πλέον την πρώτη δόση. Αυτή η πρόοδος μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη ελπίδα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον στόχο μας, ώστε το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε η κυρία Κυριακίδου.

Ωστόσο, τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτελούν τη μοναδική μας γραμμή άμυνας. Οσο κι αν αλλάζουν τα δεδομένα, οι εμβολιασμοί δεν θα τερματίσουν την πανδημία από τη μια μέρα στην άλλη, εκτιμά η ίδια.

«Ο ιός αυτός δυστυχώς θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και είναι πολλοί αυτοί που όταν αρρωστήσουν θα χρειαστούν θεραπεία, είτε σε νοσοκομεία, είτε στο σπίτι. Οι μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό παράγοντα, αν λάβει κανείς υπόψη και τον αυξημένο αριθμό ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες, οι οποίες ενίοτε απαιτούν εβδομάδες φροντίδας, ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες, μετά τη λοίμωξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παράλληλα με τον εμβολιασμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση θεραπείας κατά της νόσου», συμπλήρωσε.

Τα φάρμακα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, καθώς επιταχύνουν την ανάρρωση, και έτσι μπορούν να μειώσουν την πίεση στα συστήματα υγείας και τον χρόνο νοσηλείας εντός των νοσοκομείων, και εν τέλει, να σώσουν ζωές.

«Πρέπει σαφώς να ενισχύσουμε το έργο μας για την ανάπτυξη πρωτοποριακών και καινοτόμων φαρμάκων και τον εντοπισμό των πλέον υποσχόμενων νέων θεραπευτικών μεθόδων. Θα πρέπει να ενώσουμε ξανά δυνάμεις, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, την παραγωγή και τον εφοδιασμό θεραπευτικών μέσων. Για το λόγο αυτό δρομολογούμε άμεσα τη νέα στρατηγική της ΕΕ για θεραπευτικά μέσα της λοίμωξης Covid-19», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η στρατηγική της ΕΕ για τις νέες θεραπευτικές μεθόδους της λοίμωξης Covid-19 σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του στόχου της επαναφοράς στην κανονικότητα.

«Παράλληλα θα διασφαλίσουμε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, συγκεντρώνοντας τη διαπραγματευτική μας δύναμη στην αγορά των νέων φαρμάκων. Ως ενωμένη Ευρώπη των 27, σε μία αγορά των περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών, είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τις ποσότητες των θεραπευτικών αγωγών που χρειαζόμαστε, με βάση τις ακριβείς ανάγκες των κρατών-μελών και να τις παραδώσουμε στους πολίτες μας το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε η κυρία Κυριακίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...