496
Τα δύσκολα σημεία στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εντοπίζονται στο Ουκρανικό, στο Κινεζικό και στον χειρισμό του Ερντογάν | REUTERS/Jonathan Ernst

Τρία αγκάθια στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 14:58
Τα δύσκολα σημεία στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εντοπίζονται στο Ουκρανικό, στο Κινεζικό και στον χειρισμό του Ερντογάν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Τρία αγκάθια στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 14:58

Ο Τζο Μπάιντεν είναι σαφώς εναντίον των επιθέσεων που εξαπέλυσαν Ουκρανοί στο ρωσικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φοβάται ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες του Ζελένσκι ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του πολέμου, ενώ οι στρατηγοί του Πενταγώνου θέλουν να εκμεταλλευθούν την εποχική εκεχειρία που επιβλήθηκε από τον στρατηγό χειμώνα, ώστε να προσπαθήσουν στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων. Αυτά έγραψε η Corriere della Sera.

Εδώ και πολλές ημέρες, οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου πιέζουν τους κυβερνητικούς στο Κίεβο να περιοριστούν στην άμυνα εντός των ορίων της ουκρανικής επικρατείας. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, ο διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε ότι οι Ουκρανοί δεν παίρνουν από λόγια και πλέον κινούνται ανεξάρτητα.

Η αμερικανική οπλική βοήθεια στον Ζελένσκι δεν θα σταματήσει, αυτό το επιβεβαίωσε ο Κίρμπι, συμπλήρωσε όμως ότι «εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν ποιες ενέργειες θα κάνουν στο πεδίο της μάχης». Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων που έχουν δώσει στο πολιτικό προσωπικό του Κιέβου οι Δυτικοί, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι, ο Μπάιντεν ανησυχεί. Δεν θέλει να επιτρέψει στους Ουκρανούς να αξιολογήσουν μόνοι τους τους κινδύνους επέκτασης της σύγκρουσης. Ετσι, ο Λευκός Οίκος αναζητεί κάποια διέξοδο.

Κίνα, Ιράν, Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Κίνα και το Ιράν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος των μουλάδων, όμως δεν πράττει αναλόγως με τις διαδηλώσεις των Κινέζων κατά των αποτυχημένων αντικορονοϊκών μέτρων του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Για την ακρίβεια, οι αντιδράσεις της είναι υποτονικές απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Κίνα.

Ο Κίρμπι ομολόγησε τη διάκριση: «Δεν είναι το ίδιο να διαδηλώνεις στην Τεχεράνη με το να διαδηλώνεις στο Πεκίνο». Οι ρεπόρτερ τον ρώτησαν τι εννοεί με αυτή τη φράση, όμως απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Corriere σχολίασε ότι πολιτικοί είναι οι λόγοι, και θύμισε ότι η συνάντηση Μπάιντεν και Σι που έγινε στο Μπαλί ενεργοποίησε ξανά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτό λένε στον Λευκό Οίκο, και το πιστεύουν.

Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Πεκίνο με σκοπό να δρομολογήσει τη νέα πορεία των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ετσι εξηγείται η αμερικανική αμηχανία μπροστά στις κινεζικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αλαζονεύεται ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού στον κόσμο, όμως υπάρχει και η ρεαλιστική ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσων με την Κίνα.

Το Συριακό έμεινε στη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν το έχουν εγκαταλείψει. Πιέζουν την Τουρκία, αν και δίχως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Διότι στις 20 Νοεμβρίου ο Ερντογάν έδωσε εντολή να βομβαρδιστούν κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία με το πρόσχημα της «αντιτρομοκρατικής δράσης». Από τα τουρκικά πυρά επλήγησαν συνεργάτες των Αμερικανών, Κούρδοι που πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να ενοχληθούν.

Οπως λέει ο Λευκός Οίκος, σημείωσε η Corriere, ο Μπάιντεν έδωσε στον Ερντογάν να καταλάβει ότι ναι μεν η Τουρκία μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της από την τρομοκρατία, όμως οι επιθέσεις στη Συρία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...