Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα αναπτύσσονται στις θάλασσες της Ανατολικής Ασίας καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τυχόν κινεζική δραστηριότητα ενόψει της προεδρικής ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.
Το USS «George Washington», με πλήρωμα 2.702 ανδρών και γυναικών, κατέπλευσε την περασμένη Παρασκευή στη βάση Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, η οποία είναι η έδρα του 7ου Στόλου των ΗΠΑ. Το USS «Carl Vinson» μόλις στάλθηκε στον Ειρηνικό, ενώ το USS «Abraham Lincoln», που τώρα πλέει στον Ινδικό Ωκεανό, θα διέλθει από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προτού κατευθυνθεί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Κατά τους επιτελείς του αμερικανικού Στόλου Ειρηνικού, «αυτή η ναυτική παρουσία επιτρέπει την ανάληψη ταχείας δράσης στη θάλασσα και παρέχει στα πιο ικανά από τα πλοία μας μέγιστη ισχύ κρούσης και επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας να δείξουμε τη συλλογική αποφασιστικότητά μας όσον αφορά τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Την είδηση προέβαλε η Corriere della Sera η οποία σχολίασε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αεροπλανοφόρο στην Ασία από τα μέσα Μαΐου, όταν το «Reagan» απέπλευσε από τη Γιοκοσούκα. Αμερικανικά πλοία, πάντως, έχουν αποσταλεί στις θάλασσες περί τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του συνεχούς πολέμου στην Παλαιστίνη και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Οι διεθνείς αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η αύξηση της αμερικανικής ναυτικής και εν γένει στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό έχει σκοπό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κινεζική απειλή εκδηλωθεί κατά την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας (από τον Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ). Οι Ιταλοί σχολίασαν ξανά ότι είναι προφανές πως οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον αφορούν την Ταϊβάν, δεδομένου ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει υποσχεθεί ενσωμάτωση του νησιού στον εθνικό κορμό «μέχρι το 2027».
Αν τυχόν το μήνυμα που έχει αποσταλεί στο Πεκίνο με τα αεροπλανοφόρα δεν ληφθεί υπ’ όψιν, οι ΗΠΑ αξιολογούν και άλλα δυναμικά σενάρια, όπως την αποστολή στρατιωτών στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες. Αυτά, βέβαια, σε περίπτωση κρίσης στην Ταϊβάν. Ενα σύνταγμα πεζοναυτών εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων υψηλής κινητικότητας και πολλαπλής εκτόξευσης θα αναπτυχθεί κατά μήκος των ιαπωνικών νησιών Νανσέι, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην Ταϊβάν.
Οταν ρωτήθηκε για το σχέδιο των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε με την κλασική φράση ότι «η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της κινεζικής επικρατείας». Η Κίνα κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι με πρόσχημα την Ταϊβάν εντείνουν τη στρατιωτική ανάπτυξή τους στην περιοχή, με σκοπό να προκαλέσουν εντάσεις και συγκρούσεις ώστε να υπονομεύσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News