588
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της εκδήλωσης | Aris Oikonomou / SOOC

Τρεις παρατηρήσεις για την εφετινή 3η Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 4 Σεπτεμβρίου 2021, 14:34
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της εκδήλωσης
|Aris Oikonomou / SOOC

Τρεις παρατηρήσεις για την εφετινή 3η Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 4 Σεπτεμβρίου 2021, 14:34

Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη ήταν μάλλον αδιάφορες. Εμοιαζαν σαν να γίνονταν για να βγει η ιστορική υποχρέωση καθώς η γενικότερη πεποίθηση ήταν —και εν μέρει παραμένει— ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συγκινεί πια: προσέφερε πολλά, επιτυχημένο για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες αφού εξέφρασε σημαντικά βαθιές κοινωνικές ανάγκες και επέφερε πολυεπίπεδη ανάπτυξη στην χώρα. Αδικημένο, όμως  γιατί του ‘λαχε να διαχειριστεί την τελευταία δεκαετία την οικονομική χρεοκοπία που προκάλεσε η άφρων διακυβέρνηση της ΝΔ 2004-2009.

Εφέτος, ωστόσο, η εκδήλωση για τη 3η Σεπτέμβρη είχε ενδιαφέρον.

Αφενός, λόγω της επικείμενης εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής και αφετέρου λόγω των  ζυμώσεων που διεξάγονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο υπό τα νέα πολιτικά  δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις συγκεκριμένες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τρία είναι τα αξιοσημείωτα στοιχεία της εκδήλωσης στο αίθριο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το βράδυ της Παρασκευής:

Πρώτον η τιμή και αφιέρωση στον Μίκη Θεοδωράκη καθώς όλη η εκδήλωση διανθίστηκε από τη μουσική και τα τραγούδια του. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κι όλοι χειροκρότησαν, όταν εμφανίστηκε στις μεγάλες οθόνες που είχαν στηθεί η λέξη ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Δεύτερον, συμβολικό και συνάμα πολιτικά αξιοσημείωτο για τη σημερινή συγκυρία του κόμματος είναι το γεγονός ότι στο σύντομο βίντεο για τα 47 χρόνια του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν διαδοχικά όλοι όσοι διατέλεσαν πρόεδροι και ηγέτες του όλα αυτά τα χρόνια: από τον ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου που ξυπνάει αυτόματα τον ενθουσιασμό των Πασόκων, ως τον Κώστα Σημίτη και στα επιτεύγματα του εκσυγχρονισμού και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και από τον Γιώργο Παπανδρέου με τη δύσκολη διαχείριση της οικονομικής χρεοκοπίας και τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ως τον Ευάγγελο Βενιζέλο με την επίδειξη εθνικής υπευθυνότητας και βεβαίως την Φώφη Γεννηματά για τις προσπάθειες της για ανασύνταξη της παράταξης.

Παρελθόν με Ανδρέα και Άρη Βελουχιώτη (!)…
…Και παρόν με σέλφι

Το τρίτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η κυρία Γεννηματά παρουσίασε στην ομιλία της το δικό της πολιτικο-ιδεολογικό αφήγημα για το μέλλον. Βλέπει το Κίνημα Αλλαγής και όχι επαναφορά του ιστορικού τίτλου, με ψυχή ΠΑΣΟΚ όμως, με πολιτική ενότητα  με ιδεολογικό στίγμα την σοσιαλδημοκρατία, αυτόνομο χωρίς  αποκλίσεις  προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και με πολιτική ατζέντα που συμπυκνώνεται στο τίτλο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. «47 χρόνια ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής – Δύναμη Ελπίδας», ήταν εξάλλου το σύνθημα της εκδήλωσης.

Είναι πρόδηλο ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ επιθυμεί πολιτική αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους και όχι μάχη μηχανισμών για τη δημιουργία συσχετισμών. Αναμένεται λοιπόν η αντίστοιχη απάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η Φώφη Γεννηματά καλωσορίζει τον Γιώργο Παπανδρέου στην εκδήλωση (SOOC)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικητής της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ, έδωσε το παρών στην εκδήλωση (SOOC)
O Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης διεκδικητής της προεδρίας, σχηματίζει το σήμα της νίκης (SOOC)
O Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, έδωσε το παρών (SOOC)

Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία μετά από καιρό στα κομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ του Γιάννη Μανιάτη, ενώ παρόντες ήταν εκτός των περισσοτέρων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης,  ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος , ο Γιώργος Καμίνης, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς κ.α 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...