437
O στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, επιβεβαίωσε το χτύπημα με την αιτιολογία ότι το πλήρωμά του «True Confidence» αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα» | EPA/YAHYA ARHAB

Τρεις οι νεκροί από το χτύπημα των Χούθι σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 13:05
O στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, επιβεβαίωσε το χτύπημα με την αιτιολογία ότι το πλήρωμά του «True Confidence» αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα»
|EPA/YAHYA ARHAB

Τρεις οι νεκροί από το χτύπημα των Χούθι σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 13:05

Τρεις είναι τελικά οι νεκροί από το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα των ανταρτών Χούθι στον Κόλπο του Αντεν σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Οπως ανέφερε η μεικτή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) την Τετάρτη περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από εδάφη ελεγχόμενα από τους Χούθι στην Υεμένη εναντίον του «True Confidence», πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «υπό σημαία Μπαρμπέιντος, λιβεριανής ιδιοκτησίας και ελληνικής διαχείρισης». Ακόμα τέσσερα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν ενώ σοβαρές είναι και οι υλικές ζημιές στο πλοίο.

Οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη, σύμμαχοι και συχνά υποκινούμενοι από το  Ιράν, έχουν ξεκινήσει περίπου από τα μέσα του Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Ισχυρίζονται ότι η δράση τους αυτή αποτελεί απάντηση στο Ισραήλ και στους συμμάχους του, κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και στόχους αποτελούν αποκλειστικά πλοία που σχετίζονται με αυτές τις χώρες.

Για το συγκεκριμένο συμβάν ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, σημείωσε από την πλευρά του πως το True Confidence χτυπήθηκε από «πυραύλους», αφού το πλήρωμά του αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα» των ανταρτών.

Σύμφωνα με την UKMTO, το εμπορικό πλοίο έλαβε μήνυμα μέσω ασυρμάτου «από οντότητα που παρουσιάστηκε ως το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης και το διέταξε να αλλάξει πορεία».

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι το φορτηγό ανήκε σε αμερικανική εταιρεία. Ομως ο αμερικανός αξιωματούχος αντέτεινε πως πρόκειται για πλοίο «λιβεριανών συμφερόντων».

Μετά τη φονική επίθεση της Τετάρτης, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να φροντίζει ώστε οι Χούθι να «λογοδοτούν». Το σίγουρο είναι ότι μετά το πρώτο φονικό πλήγμα σε εμπορικό σκάφος η κατάσταση δείχνει να οδεύει προς μια νέα κορύφωση. Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν πλήξει τις τελευταίες εβδομάδες βάσεις των ανταρτών στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να περιορίσουν τα χτυπήματα εναντίον πλοίων που διέρχονται στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και η ευρωπαϊκή επιχείρηση με την επωνυμία «ASPIDES» και συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία μάλιστα έχει αναλάβει την διοίκηση επί του εδάφους ενώ στο Τζιμπουτί βρίσκεται ήδη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίσης το ιταλικό Αντιτορπιλικό Caio Duillio, που αποτελεί και πλοίο διοίκησης, η γαλλική Φρεγάτα Languedoc και η γερμανική Hessen. Και τα τρία πολεμικά πλοία έχουν ήδη εμπλακεί στην κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι.

Η ελληνική πλευρά έχει επίσης αναλάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και συντονισμός με την υπό αμερικανική διοίκηση Prosperity Guardian αλλά και άλλες φιλικές δυνάμεις, όπως το ινδικό Ναυτικό που επίσης έχει αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...