Θριαμβεύει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου – μόλις ολοκλήρωσε έναν κύκλο συναυλιών ανά τις ΗΠΑ με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας με διευθυντή τον Μάρις Γιάνσονς μέσα σε κατάμεστες αίθουσες και με τους κριτικούς να γράφουν διθυραμβικά κείμενα. Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, που έχει επιλέξει να ζει μόνιμα στην Ελλάδα και να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για τις συναυλίες του, θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ένα διεθνές masterclass με συμμετέχοντες και ακροατές από όλο τον κόσμο.
Το Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου παρουσιάζεται από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στις 6, 7 και 8 Μαϊου 2016, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Το Protagon είναι χορηγός επικοινωνίας αυτού του σπάνιου εκπαιδευτικού χαρακτήρα και καλλιτεχνικής αξίας γεγονότος. Στις δράσεις του εργαστηρίου –που είναι ανοιχτό για το κοινό- συμμετέχουν ταλαντούχοι νέοι και επαγγελματίες μουσικοί από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.
Κατά τα προηγούμενα έτη συμμετείχαν σε αυτό εξαιρετικοί νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και από πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, Αμερική, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Αρμενία, Μεξικό και το Βέλγιο κ.ά. Το σεμινάριο είναι διάρκειας τριών ημερών και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους ακροατές, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν με την παρουσία τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οπως όμως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής, ο σπουδαίος μουσικός θα δώσει και μία συναυλία στις 12 Μαΐου με τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Η συναυλία θα αρχίσει με το τριμερές «Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα K. 216» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Είναι το τρίτο από τα πέντε κοντσέρτα για βιολί που έγραψε ο μεγάλος Αυστριακός, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης βιολονίστας από την παιδική του ηλικία και είχε πλήρη γνώση των τεχνικών του συγκεκριμένου οργάνου. Το συνέθεσε στο Ζάλτσμπουργκ το 1775.
Το πρώτο μέρος θα κλείσει με την έντονα ατμοσφαιρική «Berceuse élégiaque, έργο 42» μια σύνθεση που φέρει τον εύγλωττο υπότιτλο «Το νανούρισμα ενός άνδρα επάνω από το φέρετρο της μητέρας του». Την υπογράφει ο Φερρούτσιο Μπουζόνι (1866-1924), ένας οραματιστής ιταλός μουσουργός και εξαίρετος πιανίστας των τελών του 19ου αιώνα που ενέπνευσε τους συνθέτες της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης.
Μετά το διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί η ορχηστρική εκδοχή του έργου «Εικόνες από μια έκθεση» του Μόντεστ Μούσοργκσκι (1839-1881). Το έργο αποτελείται από 14 μέρη, γράφτηκε αρχικά με τη μορφή σουίτας για πιάνο και παραμένει έργο αναφοράς της πιανιστικής φιλολογίας. Ο μεγάλος ρώσος συνθέτης τος εμπνεύστηκε ύστερα από την επίσκεψή του σε μια έκθεση του πρόσφατα -τότε- χαμένου ζωγράφου Βίκτορ Χάρτμαν το 1874 στην Αγία Πετρούπολη. Μετά τον θάνατο του Μούσοργκσκι, έγιναν πολλές ενορχηστρωτικές απόπειρες, αλλά δημοφιλέστερη και επιτυχέστερη θεωρείται η ενορχήστρωση του Μωρίς Ραβέλ το 1922, η οποία και παρουσιάζεται στη συναυλία της Φιλαρμονικής της Γαλλικής Ραδιοφωνίας υπό τον Λ. Καβάκο στο Μέγαρο.
Μόλις τον Ιανουάριο ο Λεωνίδας Καβάκος – που έδωσε πρόσφατα μια μεγάλη συνέντευξη στο Protagon– εξασφάλισε το περίφημο βραβείο Leonie Sonning για το 2017. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά βραβεία στον χώρο της μουσικής. Με το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής, έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, ο Πιερ Μπουλέζ, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο σερ Σάιμον Ρατλ, ο Μντισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Μάιλ Ντέιβις και άλλοι κορυφαίοι διευθυντές ορχήστρας, συνθέτες, μουσικοί και ερμηνευτές, άνθρωποι που σφράγισαν ανεξίτηλα τον κόσμο του πενταγράμμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News