1129
Ο 24χρονος Ντελάνο Γκέερμαν (αριστερά), ένας από τους τρεις καταδικασθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις (στο μέσον) | Wikipedia / CreativeProtagon

Τρεις ένοχοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που συγκλόνισε την Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:01
Ο 24χρονος Ντελάνο Γκέερμαν (αριστερά), ένας από τους τρεις καταδικασθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις (στο μέσον)
|Wikipedia / CreativeProtagon

Τρεις ένοχοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που συγκλόνισε την Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:01

Στα (πολλά) χρόνια που ο ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ ντε Βρις μελετούσε με πάθος ανεξιχνίαστες αστυνομικές υποθέσεις, μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι και ο ίδιος θα γινόταν κάποτε μία από αυτές. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του, η υπόθεση έκλεισε με την καταδίκη από ολλανδικό δικαστήριο τριών ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι. Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στη δίκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, συγκλόνισαν την Ολλανδία.

Ο δημοσιογράφος είχε γίνει γνωστός στη χώρα του για τις έρευνες που έκανε στον υπόκοσμο και την αποκάλυψη διαφόρων προσώπων που δρούσαν στις «σκιές» της ολλανδικής κοινωνίας. Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι σε έναν δρόμο στο Αμστερνταμ, καθώς έφευγε από ένα τηλεοπτικό στούντιο νωρίς το βράδυ της 6ης Ιουλίου 2021.

Μια κάτοικος είπε τότε ότι άκουσε πυροβολισμούς και όταν βγήκε από το σπίτι της βρήκε τον Ντε Βρις πεσμένο στο έδαφος, με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, είπε, και η ίδια του κρατούσε το χέρι όσο περίμεναν να φτάσει βοήθεια.

Λίγα λεπτά αργότερα ο δράστης έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο περιέγραφε την πράξη του: «Αυτή η σφαίρα πέρασε κατευθείαν από το κεφάλι του. Ομορφα. Αυτό το αίμα… Ολοι ούρλιαξαν. Εκείνος δεν κουνήθηκε ξανά». Ο Ντε Βρις δέχτηκε πέντε πυροβολισμούς καθώς κατευθυνόταν σε ένα πάρκινγκ στην οδό Λάνγκε Λάιντζεντβαρστράατ. Πέθανε στο νοσοκομείο εννέα ημέρες αργότερα.

Ενας ράπερ από το Ρότερνταμ, ο 24χρονος Ντελάνο Γκέερμαν, και ο 38χρονος Πολωνός Κάμιελ Εγκιερτ, ο οποίος τον περίμενε στο αυτοκίνητο, συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από το σημείο.

Εγκέφαλος της δολοφονίας ήταν ο Κρίστιαν M., 28 ετών, γνωστός ως Ζhogun στον λογαριασμό του στο Signal. Χρησιμοποίησε επίσης τα ονόματα Χίτλερ και Στάλιν ή Ελ Πολάκο ή Πόλσκα (ο Πολωνός).

«Η φύση του εγκλήματος και ο τρόπος που έγινε δείχνει ότι υπήρχε ένα προμελετημένο σχέδιο», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Και οι τρεις ήταν ενήμεροι και ο ρόλος όλων ήταν σημαντικός στο να πετύχει το σχέδιο».

Ο Γκέερμαν και ο Εγκιερτ καταδικάστηκαν σε 28 χρόνια φυλάκιση έκαστος. Ο Κρίστιαν Μ. καταδικάστηκε σε 26 χρόνια. Ενώ η εισαγγελία ζήτησε ποινές ισόβιας κάθειρξης, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι υπήρξε μόνο ένας φόνος και κανένας από τους άνδρες δεν είχε προηγουμένως καταδικαστεί για έγκλημα, ώστε να δικαιολογείται η μέγιστη ποινή.

Ο γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Ρόις ντε Βρις, είπε σχετικά με την απόφαση: «Δεν θα άνοιγα σαμπάνια αν ήταν ισόβια και δεν πρόκειται να στενοχωρηθώ επειδή είναι λιγότερο από 30 χρόνια. Δεν θα έχουμε τον πατέρα μας πίσω έτσι κι αλλιώς».

Ενας 46χρονος βασιλιάς της μαφίας της κοκαΐνης, που ονομάζεται Ριντουάν Ταγκί, πιστεύεται ότι οργάνωσε το σχέδιο δολοφονίας του Ντε Βρις από το κελί της φυλακής του και καταδικάστηκε σε ισόβια τον περασμένο Φεβρουάριο για άλλες δολοφονίες, ως «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» μιας «δολοφονικής οργάνωσης», όπως γράφουν οι Times.

Κατά τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο υψίστης ασφαλείας στο Αμστερνταμ, γνωστό ως «Καταφύγιο», άκουσε ότι η συμμορία σχεδίαζε να απαγάγει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αλλά και να στοχεύσει τη βασιλική οικογένεια της χώρας.

Η συνωμοσία ήταν τόσο σοβαρή που η πριγκίπισσα Αμαλία, η διάδοχος του θρόνου, αναγκάστηκε να φύγει κρυφά για τη Μαδρίτη, όπου παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των φόβων της υπηρεσίας ασφαλείας ότι θα σκοτωθεί ή θα απαχθεί.

Ο Ρούτε τέθηκε υπό 24ωρη προστασία από μια ένοπλη αστυνομική μονάδα μετά τον εντοπισμό ανθρώπων που τον παρακολουθούσαν και συνδέονται με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Ο 64χρονος Ντε Βρις στοχοποιήθηκε επειδή ήταν σύμβουλος του Ναμπίλ Μπακαλί, ενός βασικού μάρτυρα στη δίωξη του Ταγκί για φόνο και πρώην μέλους της συμμορίας που έγινε πληροφοριοδότης. Ο Ντε Βρις επικηρύχθηκε για 150.000 ευρώ.

Η δολοφονία του προκάλεσε σοκ στην Ολλανδία και αποκάλυψε τη δύναμη και τη βαρβαρότητα της μαφίας των ναρκωτικών και του ίδιου του Ταγκί. Χιλιάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας και έκαναν ουρές επί ώρες σε έναν ήσυχο δρόμο στο Αμστερνταμ για να τιμήσουν τον δημοσιογράφο που αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη.

Το βιβλίο του Ντε Βρις για την απαγωγή του μεγιστάνα της μπίρας Φρέντι Χάινεκεν το 1983 έγινε ταινία του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Αντονι Χόπκινς. Ο ρεπόρτερ κέρδισε βραβείο Emmy το 2008 για την έρευνά του για την εξαφάνιση της αμερικανίδας έφηβης Νάταλι Χαλογουέι το 2005 στο νησί Αρούμπα της Καραϊβικής. Στο πλαίσιο της έρευνας ο Ντε Βρις είχε πάρει τηλεοπτική συνέντευξη από τον ύποπτο για τη δολοφονία της.

Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, πατέρας της Αμαλίας, περιέγραψε τη δολοφονία ως «μια επίθεση στον ακρογωνιαίο λίθο του συνταγματικού μας κράτους και ως εκ τούτου επίθεση στο κράτος δικαίου».

Ενας προστατευόμενος μάρτυρας γνωστός ως «5089» ή Εντι, μέλος συμμορίας που έγινε πληροφοριοδότης, ενημέρωσε τις Αρχές ότι οι δολοφόνοι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό και τη βασιλική οικογένεια, μια συνωμοσία που είχε ήδη εντοπιστεί από τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι ο Μ. κανόνισε τη δολοφονία για λογαριασμό ενός Μαροκινού που αποκαλούσε «θείο». Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ήταν ο Ταγκί. Προς απογοήτευση της οικογένειας Ντε Βρις, ο Ταγκί δεν βρέθηκε στο εδώλιο, καθώς οι Αρχές δεν κατάφεραν να τον συνδέσουν με τη δολοφονία.

Οι εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος έδειξαν τον Ντε Βρις να φεύγει από ένα τηλεοπτικό στούντιο στο κέντρο του Αμστερνταμ στις 7.26 μ.μ. στις 6 Ιουλίου 2021, και τον Γκέερμαν να περπατά πίσω του δύο λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια ακούγονται πέντε πυροβολισμοί στις 7.28 μ.μ. και ο Ντε Βρις καταρρέει.

Ο Ερικσον O., 29 ετών, και ο Γκερόβερ M., 27 ετών, φυλακίστηκαν επειδή κινηματογράφησαν τη δολοφονία σε smartphone και στη συνέχεια δημοσιοποίησαν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ντε Βρις, όσο εκείνος ήταν θανάσιμα τραυματισμένος.

Ο Γκέερμαν και ο Εγκιερτ προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή με ένα ασημί Renault Kadjar αλλά συνελήφθησαν 50 λεπτά μετά τον πυροβολισμό, καθώς κάμερες είχαν «διαβάσει» τις πινακίδες του αυτοκινήτου.

Το DNA του Γκέερμαν βρέθηκε πιστόλι που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον Ντε Βρις και αμφότεροι οι ύποπτοι είχαν πυρίτιδα στα χέρια τους. Κατασχέθηκε επίσης ένα πολυβόλο Heckler & Koch MP5. Οι δύο άνδρες είχαν πάρει σαφείς οδηγίες από τον Μ να «φάνε την κάρτα SIM» από ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιούσαν και να επιτεθούν στην αστυνομία με το υποπολυβόλο.

Το δικαστήριο –συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Ντε Βρις– άκουσε όσα στοιχεία προέκυψαν από το τηλέφωνο, όπως τη φριχτή συνομιλία ανάμεσα στον Γκέερμαν και τον M. «Αδελφέ, αχαχαχαχα. Σφαίρες μέσα από το κεφάλι και το σώμα του. Πραγματικά πέτυχε. Είναι νεκρός. Ο KK είναι νεκρός» έγραψε ο Γκέερμαν πέντε λεπτά μετά την επίθεση.

«Είσαι σίγουρος;» ρώτησε ο Μ. «Ναι, αδελφέ, τα μάτια του ήταν ανοιχτά» απάντησε ο δολοφόνος.

Τα αρχικά KK σημαίνουν «krijg de kanker» ή «πάρε καρκίνο», μια άκρως προσβλητική ολλανδική έκφραση που χρησιμοποιείται από τις συμμορίες.

Ο Γκέερμαν ήταν ένας αποτυχημένος ράπερ γνωστός ως Demper ή Slick, που χρειαζόταν μετρητά για να ξεπληρώσει τα χρέη του από το τζόγου.

Και οι τρεις αρνήθηκαν την άμεση ανάμειξή τους στη δολοφονία ή ισχυρίστηκαν εξαναγκασμό και «ανωτέρα ψυχολογική βία» στους δικηγόρους τους. Στο εδώλιο παρέμειναν σιωπηλοί.

Ο Μ., ο «μεσίτης του φόνου», παραδέχτηκε ότι «προώθησε» μηνύματα υπό πίεση, αλλά δεν έδωσε άλλα στοιχεία. Ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Ντε Βρις. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...