702
| In Time News

Τρεις ανακριτές για τη δολοφονία και τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 20:14
|In Time News

Τρεις ανακριτές για τη δολοφονία και τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 20:14

Τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων και της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κύρια ανάκριση για την υπόθεση για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη στους συνολικά 105 κατηγορούμενους ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια.

Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την 25η τακτική ανακρίτρια θα επικουρούν ο 14ος τακτικός ανακριτής και η 20η τακτική ανακρίτρια, που υπηρετούν στα θερινά τμήματα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης.

Ετσι, και προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από το νόμο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες.

Βαρύ κατηγορητήριο

Νωρίτερα την Τετάρτη οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα σε βάρος και των συλληφθέντων για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συγκεκριμένα η δίωξη για τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας αφορά τα ακόλουθα αδικήματα:

  • εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)
  • έκρηξη (κακούργημα)
  • κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα)
  • διατάραξη κοινής ειρήνης
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου )
  • παράνομη οπλοφορία
  • οπλοχρησία
  • κατοχή φωτοβολίδων

Η δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν κατέστη δυνατό να προσωποποιηθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, στην πρώτη φάση των ερευνών, και οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον τακτικών ανακριτών.

Σημειώνεται πως από τους 105 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στην Ευελπίδων βρέθηκαν οι 104 καθώς ένας εξακολουθούσε να νοσηλεύεται.

Από τη μεταγωγή των συλληφθέντων απο την ΓΑΔΑ στον ανακριτή (Giannis Dimitropoulos / SOOC)
Πού στρέφονται οι έρευνες των δικαστικών Αρχών

Οι έρευνες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις, μετέδωσε η ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι Αρχές έχουν κατασχέσει όλα τα κινητά των συλληφθέντων και τα εξετάζουν για πιθανό αποδεικτικό υλικό.
  2. Παράλληλα, εξετάζεται το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα φονικά εργαλεία, στα κοντάρια, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα ξύλινα ρόπαλα, στην προσπάθεια ταυτοποίησης με το γενετικό υλικό των δραστών.
  3. Επιπρόσθετα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «χτενίζουν» την περιοχή των αιματηρών επεισοδίων για συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές Αρχές να προσωποποιήσουν τις ευθύνες των δραστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου Μέσου το μαχαίρι με το οποίο φέρεται να δόθηκε το χαριστικό πλήγμα στο βραγχίονα στον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ δεν είχε κατασχεθεί από τις Αρχές μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί άλλα μαχαίρια τα οποία επίσης εξετάζονται εξονυχιστικά από τις διωκτικές Αρχές.

Σε εξέλιξη και η εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ αναμενόταν να ληφθούν καταθέσεις από 15-20 αξιωματικούς στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που ξεκίνησε την Τρίτη στην Ελληνική Αστυνομία για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στο τι συνέβη και οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατάφεραν να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να φτάσουν ανενόχλητοι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερωθεί για την άφιξή τους.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ο κ. Οικονόμου έχει ζητήσει «την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Για το λόγο αυτό οι αξιωματικοί που θα καταθέσουν είναι από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εκτός από τις αναφορές των αξιωματικών, όμως, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισήμαναν, κατά το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...