560
|

Τράπεζα Πειραιώς: Τι προβλέπει για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 13:17

Τράπεζα Πειραιώς: Τι προβλέπει για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 13:17

Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, η εκτίμηση για αύξηση και τον Οκτώβριο, αλλά και οι αυξητικές τάσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη, έχουν επαναφέρει στον προσκήνιο τη συζήτηση για την πορεία των τιμών και της επίδρασής της στην ανάπτυξη, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, προσθέτει, καταγράφονται πιέσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Οπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Τράπεζα, πρέπει να δούμε κατ’ αρχάς ότι η άνοδος του πληθωρισμού  βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη ξεκίνησαν την αυξητική  πορεία τους από τον Ιανουάριο 2021 (κυρίως εξαιτίας της επαναφοράς του ΦΠΑ στη Γερμανία στα προ Covid επίπεδα) και έκτοτε έχει ακολουθήσει μια έντονη αυξητική πορεία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Αντίθετα, προσθέτει η Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα, η άνοδος των τιμών είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, καθώς, έως και τον Απρίλιο 2021, η πορεία των τιμών ήταν αρνητική. Εκτοτε, και πάλι εξαιτίας των τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα επίπεδα του 2,2% τον Σεπτέμβριο. Κατά συνέπεια, ο μέσος πληθωρισμός Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 0,2%, ενώ ο δομικός (δηλαδή εκτός ενέργειας, διατροφής, αλκοολούχων και μη ποτών και καπνού) κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο παραμένει αρνητικός στο -1,1%.

Η ανάλυση εκτιμά ότι αυτή η διαφορά φάσης της πορείας πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη θα επηρεάσει και τη μελλοντική πορεία των τιμών. Συνεπώς, αναμένεται ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5% για ολόκληρο το 2021 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πτωτική πορεία καθ’ όλο το 2022, με αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός το 2022 να κυμανθεί κοντά στο 2,0%

Αντίθετα, η ανοδική πορεία των τιμών μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητή στην ελληνική οικονομία. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του στατιστικού υποδείγματος της Τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 4% έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου 2022 και μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,2% το 2021, αλλά θα σκαρφαλώσει στο 3,8% το 2022.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η ανάλυση εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα κινηθεί σε επίπεδα που έχουμε να συναντήσουμε από το 2010, πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και η δυναμική των τιμών προς τα τέλη του 2022 θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Βασική παραδοχή είναι, ωστόσο, ότι τα τρέχοντα πληθωριστικά φαινόμενα δεν οφείλονται σε υπερθέρμανση της οικονομίας, δηλαδή της ενίσχυσης της ζήτησης πάνω και πέρα από τις δυνατότητες της προσφοράς να ανταποκριθεί. Αντίθετα, οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγής να υπολογίσει και να προβλέψει ορθά τα επίπεδα ζήτησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αυτά εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών και των μέτρων κρατικής στήριξης, δηλαδή παραγόντων πρωτόγνωρων στα πρόσφατα οικονομικά χρονικά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και παρά τις πιέσεις των αγορών, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και στην περίπτωση που μέρος των πληθωριστικών πιέσεων είναι περισσότερο δομικό και άρα μακροπρόθεσμο, είναι επιθυμητό η ΕΚΤ να ανεχθεί μια υπερθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το σκεπτικό της λεγόμενης «ανάστροφης υστέρησης», δηλαδή της ιδέας ότι μια παρατεταμένη αναζωπύρωση της ζήτησης είναι επιθυμητή προκειμένου να παρακινήσει σχολάζον εργατικό δυναμικό να επιστρέψει στην παραγωγική διαδικασία και να πεισθεί ένας αμυντικός και επιφυλακτικός ιδιωτικός τομέας να προβεί σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...