354
|

Τράπεζα Πειραιώς: Τι δείχνουν οι «ουρές» ελλήνων και ξένων επενδυτών – Πώς κατανέμονται οι μετοχές

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 12:07

Τράπεζα Πειραιώς: Τι δείχνουν οι «ουρές» ελλήνων και ξένων επενδυτών – Πώς κατανέμονται οι μετοχές

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 12:07

Στην κατανομή των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ανάμεσα στους επενδυτές – Ελληνες και ξένους – οι οποίοι εκδήλωσαν ένα πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια κύμα ζήτησης για μετοχές μιας τράπεζας στρέφεται το ενδιαφέρον των αναλυτών.

Οπως φαίνεται από τις αποφάσεις του ΤΧΣ οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές είναι οι ευνοημένοι της κατανομής μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τη συνδυασμένη διάθεση του 27%. Με βάση την κατανομή που ήδη αποφασίστηκε, στους Έλληνες κατευθύνεται το 20% της συνδυασμένης διάθεσης, ήτοι 67,5 εκατ. μετοχές. Εξ αυτών οι 43,8 εκατ. μετοχές, κατανεμήθηκε σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές και μόλις 23,6 εκατ. μετοχές σε ειδικούς επενδυτές (θεσμικούς και μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια).

Το δεύτερο ποιοτικό στοιχείο είναι το τεράστιο το ενδιαφέρον των ξένων. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεδομένης της μεγάλης ανόδου της τιμής τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ συμμετείχαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα θεσμικά «σπίτια» όπως Norges, Goldman Sachs, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine investment, Millenium κ.α.

Μεταξύ αυτών και τα πλέον συντηρητικά wealth fund όπως το GIC Singapore και Norges. Σημειώνεται ότι το GIC είναι sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο. Συμμετείχαν όμως και πολλά hedge funds κυρίως από τις ΗΠΑ τα οποία τοποθετήθηκαν επιθετικά στο placement της Τράπεζας Πειραιώς προσβλέποντας σε γρήγορες αποδόσεις.

Ολα αυτά δείχνουν ότι οι επενδυτές μέτοχοι – Ελληνες και ξένοι – έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους για την ελληνική οικονομία, πιστεύουν στις προοπτικές της αλλά και στην ίδια την Τράπεζα Πειραιώς η οποία πλέον είναι 100% ιδιωτική.

Το ρεκόρ ζήτησης

Με την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το ρεκόρ ζήτησης για τις μετοχές της τράπεζας. Οπως ανακοινώθηκε λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς) ανήλθε σε 2.672.154.345 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 337.599.150 Προσφερόμενες Μετοχές προς διάθεση μέσω της Προσφοράς (μετά την πλήρη άσκηση του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς από το ΤΧΣ), κατά περίπου 7,92 φορές. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...