419
O διεθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου |

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δάνεια άνω των 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 15:14
O διεθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου
|

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δάνεια άνω των 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 15:14

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει από την αρχή τους έτους η Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, ξεπερνούν τα €4 δισ., ανέφερε την Τρίτη σε διαδικτυακή ημερίδα ο διεθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το ποσό των νέων δανειοδοτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα €5,5 δισ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ο κ, Μεγάλου στην ημερίδα με θέμα “Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο”, ήταν η πρώτη που προχώρησε στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου ESG (κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης), ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο επένδυσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Η Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικά κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ, βοηθώντας τις να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο στα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ενσωματώσει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και τις προσαρμογές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής υλοποιείται μέσω δράσεων σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, εντάσσοντας κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές, προκειμένου η Τράπεζα να τους κατευθύνει σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και να μειώνει, έτσι, το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου τους.

Δεύτερον, σχεδιάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.

Πρωταρχικός στόχος της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ο κ. Μεγάλου, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την “πράσινη Οικονομία”, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην Οικονομία, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

“Για εμάς, πρόκληση είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, εκτιμώντας πως «όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία”.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του UNEP FI, συμμετείχε στη διεθνή διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέων παγκόσμιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής που καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η Βιώσιμη Τραπεζική στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...