526
Διασώστες απομακρύνουν ένα πτώμα από την παραλία όπου εντοπίστηκαν τα θύματα αλλά και οι επιζώντες του ναυαγίου | REUTERS/Giuseppe Pipita

Τραγωδία στην Ιταλία: Τουλάχιστον 64 μετανάστες νεκροί από ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2023, 12:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2023, 10:55
Διασώστες απομακρύνουν ένα πτώμα από την παραλία όπου εντοπίστηκαν τα θύματα αλλά και οι επιζώντες του ναυαγίου
|REUTERS/Giuseppe Pipita

Τραγωδία στην Ιταλία: Τουλάχιστον 64 μετανάστες νεκροί από ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2023, 12:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2023, 10:55

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία, όπως μετέδωσαν την Κυριακή το ANSA και άλλα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι αρχές διέσωσαν 80 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 27 πτώματα βρέθηκαν στις ακτές του Στεκάτο ντι Κούτρο, παραθαλάσσιου θερέτρου στην επαρχία του Κρότωνα, ενώ άλλα εντοπίστηκαν στη θάλασσα.

Οι έρευνες συνεχίζονταν για αρκετή ώρα σε δύσκολες συνθήκες καθώς στην περιοχή επικρατούσε μεγάλη θαλασσοταραχή.

Το σκάφος μετέφερε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και 12 παιδιά, όπως δήλωσαν νωρίτερα οι αρχές.

Με βάση τις αναφορές από τους επιζώντες, οι αρχές πιστεύουν ότι συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 180 με 200 άνθρωποι, πρόσθεσε η Κούρα.

Το σκάφος, που μετέφερε μετανάστες από το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συνετρίβη σε βράχια εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

Italian Police/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με το πρακτορείο AGI, μεταξύ των θυμάτων βρισκόταν τουλάχιστον ένα μωρό ηλικίας λίγων μηνών. Η εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι στη νέα αυτή τραγωδία των «απελπισμένων της θάλασσας», κοντά στον Κρότωνα , έχασαν την ζωή τους «πολλά ανήλικα» παιδιά.

Αργότερα, η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα νεκρά παιδιά ανήλθαν σε τουλάχιστον 12.

Μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν ότι βοηθούσαν αρκετούς ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στο ναυάγιο.

«Έχουμε περιπτώσεις παιδιών, που έμειναν ορφανά, όπως ένα 12χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν που έχασε όλη την οικογένειά του, μια εννεαμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αδελφιών, γονέων και άλλων στενών συγγενών», δήλωσε ο Σέρτζιο Ντι Ντάτο από τους MSF.

Οι πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες παρασχέθηκαν από τις ιταλικές Αρχές καθώς και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Οπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στους άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, το πλεούμενο (μήκους 20 μέτρων) προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δύο. Οι γιατροί που παρείχαν τις πρώτες βοήθειες δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.

Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. Είκοσι δυο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (11 είναι ανήλικοι) και τουλάχιστον ένας βρισκόταν σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τους θανάτους και κατηγόρησε τους «απάνθρωπους διακινητές» που επωφελούνται υποσχόμενοι στους μετανάστες «την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις, και μαζί με τραγωδίες σαν και αυτές, και θα συνεχίσει να το κάνει, πρώτα απ’ όλα καλώντας για μέγιστη συνεργασία από τις χώρες αναχώρησης και προέλευσης», είπε.

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη λύπη του το ναυάγιο ζητώντας παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Για τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, αυτή η «τραγωδία (…) καταδεικνύει πώς είναι απολύτως απαραίτητο να αγωνιστούμε σθεναρά ενάντια στα δίκτυα της παράνομης μετανάστευσης». «Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», είπε από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...