365
Στις φλόγες η κατοικία, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο άτομα με αναπηρία | Patrick Kerber/picture alliance via Getty Images

Τραγωδία στη Γαλλία: Κάηκαν 11 άνθρωποι με αναπηρία σε παραθεριστική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 15:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2023, 13:08
Στις φλόγες η κατοικία, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο άτομα με αναπηρία
|Patrick Kerber/picture alliance via Getty Images

Τραγωδία στη Γαλλία: Κάηκαν 11 άνθρωποι με αναπηρία σε παραθεριστική κατοικία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 15:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2023, 13:08

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που κατέστρεψε παραθεριστική κατοικία για άτομα με αναπηρία στην ανατολική Γαλλία νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η φωτιά ξέσπασε πριν από τις 6:30 το πρωί της Τετάρτης (7:30 ώρα Ελλάδας), καθώς οι παραθεριστές με μαθησιακές δυσκολίες και οι φροντιστές τους κοιμούνταν στο διώροφο κτίριο στην πόλη Βεντζενέμ της Αλσατίας, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπάρχουν 11 θύματα», δήλωσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας Ναταλί Κιελβασέρ στους δημοσιογράφους καθώς η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και άλλοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το σημείο της φωτιάς.

Πυροσβέστης είπε στην Μπορν, η οποία χαρακτήρισε τη φωτιά «συγκλονιστική τραγωδία», πως οκτώ πτώματα έχουν εντοπιστεί και άλλα τρία πιστεύεται ότι έχουν βρεθεί κάτω από τα αποκαΐδια.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι νεκροί ήταν 10 άνθρωποι με αναπηρίες και ένας φροντιστής.

Στο σημείο επιχείρησαν 80 πυροσβέστες.

Η παραθεριστική κατοικία είχε ενοικιαστεί για το καλοκαίρι από δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που φροντίζουν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, με την κάθε οργάνωση να καταλαμβάνει έναν όροφο της κατοικίας. Είκοσι οκτώ άνθρωποι διέμεναν εκεί, 17 από τους οποίους κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως. Ομως, η ιδιοκτήτρια της αγροικίας είχε υπογράψει συμβόλαιο για την παραμονή 16 ατόμων, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

«Κάποιοι που κοιμούνταν στον πρώτο όροφο κατάφεραν να διαφύγουν, όμως οι περισσότεροι από αυτούς που βγήκαν έξω, βρίσκονταν στο ισόγειο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπύραρχος Φιλίπ Οϊγιέ, ο οποίος ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης.

Η φωτιά κατέκαψε περίπου τα δύο τρίτα του κτιρίου.

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να προσδιοριστεί η αιτία της φωτιάς.

Ανεπαρκή τα μέτρα πυροπροστασίας

Οι κανόνες πυροπροστασίας δεν είχαν τηρηθεί στην παραθεριστική κατοικία, όπως ανακοίνωσε η αντιεισαγγελέας της περιφέρειας του Κολμάρ.

«Η επιτροπή ασφαλείας δεν είχε ελεγχθεί από την παραθεριστική κατοικία, αν και ήταν υποχρεωτικό« και το κτίριο «δεν είχε τα αναγκαία χαρακτηριστικά για φιλοξενεί ανθρώπους», ανακοίνωσε η Ναταλί Κιλβάσερ.

Το κτίριο, παλιά αγροικία που είχε ανακαινισθεί πρόσφατα, διέθετε ανιχνευτές καπνού, αλλά όχι αρκετούς για το είδος αυτό της κατασκευής, ενώ δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να εξακριβωθεί αν υπήρχαν πυροσβεστήρες, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ιδιοκτήτρια της κατοικίας, η οποία ειδοποίησε την πυροσβεστική χθες τα ξημερώματα, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν έχει τεθεί υπό κράτηση.

Η αντιεισαγγελέας διευκρίνισε ότι η έρευνα θα δείξει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο αίτιο της πυρκαγιάς και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...