Δέκα ημέρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, ένα είναι το κύριο στοιχείο από όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας: από την εξέλιξη των ερευνών προκύπτει ότι η ανατολική πλευρά της γέφυρας Mοράντι δεν είναι ασφαλής, συνεπώς πρέπει να κατεδαφιστεί ή να επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η τεχνική έκθεση της επιτροπής που συστήθηκε αμέσως μετά τα τρομερά γεγονότα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου με τους 43 νεκρούς.
Η έκθεση αναφέρει ότι στον πυλώνα 10 υπάρχει σοβαρή διάβρωση – και ο πυλώνας 10 είναι αυτός που στηρίζει την ανατολική πλευρά της γέφυρας, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο εισαγγελέας της Γένοβας Φραντσέσκο Κότσι δήλωσε την Πέμπτη 23 Αυγούστου ότι κανείς δεν έχει ακόμη εξετασθεί για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι: «Διάβασα στις εφημερίδες» -είπε ο Κότσι- «ότι μια ντουζίνα άνθρωποι τελούν υπό εισαγγελική έρευνα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».
Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε τη «σοβαρή αποσύνθεση» που εντοπίστηκε και στις δύο πλευρές της γέφυρας, ωστόσο δήλωσε ότι αυτή η διάβρωση, πρώτον, δεν σχετίζεται με την κατάρρευση και, δεύτερον, είναι η ίδια όπως και πριν από την κατάρρευση της Μοράντι. Τόνισε πάντως ότι εφόσον αποφασιστεί η κατεδάφιση της γέφυρας, η Εισαγγελία θα ζητήσει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην καταστραφούν τα αποδεικτικά στοιχεία.
Αστυνομία και στρατός στους δρόμους
Σε ένα άλλο επίπεδο, η εφημερίδα της Γένοβας Il Secolo έγραψε ότι οι Ιταλοί επανασχεδίασαν τα αστυνομικά μέτρα στην «κόκκινη ζώνη» της περιοχής Σαμπιενταρένα, όπου έχουν στηθεί τέσσερα σημεία ελέγχου και γίνονται περιπολίες από μεικτά περίπολα καραμπινιέρων, αστυνομικών και ανδρών του ιταλικού ΣΔΟΕ, με σκοπό να αποφευχθούν οι λεηλασίες στα εκκενωθέντα οικήματα.
Σε έναν συγκεκριμένο δρόμο πάντως, δίπλα στον χείμαρρο Πολτσεβέρα, στη βία Περλάσκα της συνοικίας Ριβαρόλο, περιπολεί ο στρατός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News