365
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει δηλώσεις την ημέρα της ανταρσίας από το Ροστόφ | Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Τραγέλαφος Κρεμλίνου: Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Πριγκόζιν μετά την ανταρσία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 14:16
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει δηλώσεις την ημέρα της ανταρσίας από το Ροστόφ
|Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Τραγέλαφος Κρεμλίνου: Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Πριγκόζιν μετά την ανταρσία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 14:16

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε την Δευτέρα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν στις 29 Ιουνίου, δηλαδή πέντε ημέρες αφού οι μαχητές του προήλασαν προς τη Μόσχα σε μια σύντομη ανταρσία.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε αρχικά η γαλλική εφημερίδα Liberation, σύμφωνα με την οποία ο Πριγκόζιν συνάντησε τον Πούτιν, τον επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας SVR Σεργκέι Ναρίσκιν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσκάλεσε 35 πρόσωπα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων διοικητών μονάδων, και ότι διήρκησε τρεις ώρες. Οι διοικητές της Βάγκνερ διαβεβαίωσαν τον Πούτιν ότι είναι δικοί του στρατιώτες και πως θα συνεχίσουν να πολεμούν γι’ αυτόν, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε την αποτίμησή του για τις ενέργειες της εταιρείας (Βάγκνερ) στο μέτωπο κατά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) και έδωσε επίσης την αποτίμησή του για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου (την ημέρα της ανταρσίας)», πρόσθεσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις των διοικητών για το τι συνέβη και τους προσέφερε περαιτέρω εναλλακτικές για την απασχόλησή και για τη μάχη.

«Οι διοικητές έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη (στις 24 Ιουνίου). Τόνισαν ότι είναι πιστοί υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την πατρίδα», δήλωσε ο ίδιος.

Η σύντομη ανταρσία υπό τον Πριγκόζιν, κατά την οποία οι μισθοφόροι του πήραν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ στο νότιο τμήμα της χώρας, έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία.

Η ανταρσία τους έληξε με συμφωνία στην οποία μεσολάβησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε έκτοτε τον στρατό του και τις δυνάμεις ασφαλείας του για την αποτροπή χάους και εμφυλίου πολέμου.

Ομως, όπως αποδείχθηκε, ο Πριγκόζιν και οι μαχητές του δεν μετέβησαν ποτέ στη Λευκορωσία, όπως προέβλεπε η συμφωνία και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Λουκασένκο. Αντίθετα, ο ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Πούτιν, έκανε ανενόχλητος ταξίδια μέσα στη Ρωσία με το προσωπικό του αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...