Ποντάροντας στο θυμικό του αμερικανικού λαού ο Ντόναλντ Τραμπ προέταξε τους κινδύνους που -όπως ισχυρίζεται σε κάθε ευκαιρία – θα φέρει για τις ΗΠΑ μία πιθανή επικράτηση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, με επιχειρήματα που δίχως άλλο αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των δεξιών (λευκών) Αμερικανών.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Τραμπ βγήκε το Σάββατο να προειδοποιήσει από τη Φλόριντα ότι ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών την Τρίτη θα φέρει το φάντασμα του σοσιαλισμού πάνω από τη χώρα και μαζί τις ορδές χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εκατοντάδες εγκληματίες, όπως είπε) που ήδη απειλούν να εισβάλλουν στις ΗΠΑ.
«Θα επιβάλουν σοσιαλισμό στη Φλόριντα. Καλωσήλθατε στη Βενεζουέλα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Πενσακόλα, όπου έδωσε το παρών για να στηρίξει τις υποψηφιότητες των Ρικ Σκοτ και Ρον Ντε Σάντις για τη Γερουσία και το αξίωμα του κυβερνήτη.
Καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου έχουν εκλάβει μορφή δημοψηφίσματος για την πολιτική του, ο Τραμπ «οργώνει» τις ΗΠΑ για μία σειρά από ομιλίες προς στήριξη των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου από το 2016 και ο στόχος για τις εκλογές της Τρίτης δεν είναι άλλος από το να διατηρήει την πλειοψηφία σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή, σε αντίθεση με τη Γερουσία όπου τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο δύσκολα.
Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμμετοχή που συνήθως στις ενδιάμεσες εκλογές είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προεδρικές. Ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος για την πολιτική Τραμπ ωστόσο ίσως να κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες (αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της καμπάνιας των Δημοκρατικών στην οποία στρατεύθηκε και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως και πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου στις ΗΠΑ).
Οι Δημοκρατικοί, επανέλαβε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να καταργήσουν, «να σβήσουν τα σύνορα», βάζουν «τους παράτυπους μετανάστες μπροστά από τους αμερικανούς πολίτες». «Πρέπει όμως να έχουμε σύνορα, αν θέλουμε να είμαστε σπουδαία χώρα», ήταν το βασικό του μήνυμα που παραπέμπει άλλωστε στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση είναι να έρθουν (στις ΗΠΑ) η διακίνηση των ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, τα καρτέλ των εγκληματιών», υποστήριξε και στη Μοντάνα, παρασύροντας το πλήθος των ακροατών του στη γνωστή κινδυνολογία και ξενοφοβική ρητορική για τα καραβάνια των μεταναστών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ
«Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα μπορεί να είναι πολύ όμορφο θέαμα όταν χρησιμοποιούνται σωστά», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές του εν όψει της άφιξης χιλιάδων μεταναστών από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής στα σύνορα με το Μεξικό, όπου ήδη έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες στελέχη του αμερικανικού στρατού ως μέτρο πρόληψης – ανακοπής της πορείας του καραβανιού.
Τι κρίνεται στη Γερουσία
Στις 6 Νοεμβρίου ανανεώνεται η θητεία 33 γερουσιαστών _ 23 Δημοκρατικών, 8 Ρεπουμπλικανών και δύο ανεξάρτητων.
Στην Πολιτεία της Μινεσότα η εκλογική μάχη δίνεται για την πλήρωση της έδρας του Δημοκρατικού Αλ Φράνκεν που παραιτήθηκε υπό το βάρος του Κινήματος #ΜeΤoo (η θητεία του έληγε το 2021), ενώ στην Πολιτεία του Μισισίπι θα κριθεί ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ρεπουμπλικανού Ταντ Κόχραν (που αποχωρεί για λόγους υγείας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του realclearpolitics, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να διατηρούν σίγουρα 50 έδρες στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί 44 και να δίδεται σκληρή μάχη για 6 έδρες.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και στις 6 αυτές Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικανοί θα καταφέρουν διατηρήσουν την πλειοψηφία, χάρη στην ψήφο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που προεδρεύει ex officio της Γερουσίας.
Η μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Στη σημερινή Βουλή των Αντιπροσώπων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει 235 έδρες, έναντι 193 του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ 7 έδρες είναι κενές. Για την πλειοψηφία στο Σώμα απαιτούνται τουλάχιστον 218 έδρες.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και για να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αποσπάσει 24 έδρες, σε περιφέρειες που είτε ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον το 2016, είτε έχουν ρεπουμπλικανική εκπροσώπηση στην Βουλή. Τα τελευταία 50 χρόνια το έχουν καταφέρει μόνον δύο φορές, το 1974 και το 2006.
Αντίστοιχα κάτι τέτοιο έχει γίνει από τους Ρεπουμπλικανούς μόνο τρεις φορές, με τελευταία το 2010, στις ενδιάμεσες εκλογές της πρώτης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με το realclearpolitics, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ασφαλείς 203 έδρες, έναντι 196 του Ρεπουμπλικανικού, με τη μάχη να δίδεται σε 36 εκλογικές περιφέρειες όπου όλα είναι ανοικτά.
Στις εκλογές της Τρίτης την επανεκλογή τους διεκδικούν και οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός επίσης στη Φλόριντα), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός, Μέριλαντ) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική, Νεβάδα).
Την είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί επίσης ο Δημοκρατικός Κρις Πάπας στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ.
Με ελληνικές ρίζες – σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ – είναι και ο Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz) υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 6η Περιφέρεια της Φλόριντα.
Τέλος την είσοδο στη Γερουσία διεκδικεί η Ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir) στην Πολιτεία Ουισκόνσιν. Με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει τη συγκεκριμένη Πολιτεία πριν από δύο χρόνια, η Λία Παπαχρήστου ανέδειξε σε βασικό θέμα της εκστρατείας της το Μεταναστατευτικό.
«Είμαι κόρη ελλήνων μεταναστών και πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και πρέπει να το διατηρήσουμε τέτοιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τα κενά στα σύνορά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα greeknewsonline.
Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει τέλος η εκλογική μάχη στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, όπου ο φιλέλληνας Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διεκδικεί τη επανεκλογή του έχοντας απέναντί του τον πολυεκατομμυριούχο Μπομπ Χάγκιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News