Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε μια μικρή ομάδα γερμανών δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν την έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως το NATO, παρότι τον περασμένο Απρίλιο συμπλήρωσε 70 χρόνια ζωής, επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ζωτικότητα για την ηλικία του.
Φυσικά και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων, όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, την προσέγγιση του Ιράν και την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, «το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι κάνουμε μαζί περισσότερα από όσα έχουμε κάνει επί δεκαετίες. Η ρητορική δεν είναι η καλύτερη, αλλά η ουσία είναι άριστη. Και αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία», εξήγησε ο νορβηγός γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Ποιος έχει, οπότε, δίκιο, διερωτώνται πολλά δυτικά ΜΜΕ, ενόψει της διήμερης επετειακής συνόδου Κορυφής των ηγετών των 29 χωρών – μελών της Συμμαχίας, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν την 3η Δεκεμβρίου στο Λονδίνο;
Το ΝΑΤΟ ενδέχεται να είναι «εγκεφαλικά νεκρό», όπως υποστήριξε ο Μακρόν, καταρχάς γιατί στις ΗΠΑ κυβερνά ο Ντόναλντ Τραμπ. Η «συναλλακτική κοσμοθεωρία» του, αναφέρει σε κείμενό του ο Ισάν Θαρόρ της Washington Post, εντείνει τις ανησυχίες όλων για το μέλλον της συμμαχίας. Γιατί ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει τη δυσφορία του όσον αφορά την εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας από τις ΗΠΑ, διάκειται περιέργως φιλικά προς τον αυταρχικό Βλαντίμιρ Πούτιν, υποτιμά την πολυμερή διπλωματία και αδιαφορεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου ανά την υφήλιο. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν υπερβολικοί όλοι όσοι κάνουν λόγο για σταδιακή παρακμή της δυτικής φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων κατά τα χρόνια της προεδρίας Τραμπ.
Στο Λονδίνο, όμως, πολωτική δεν αναμένεται πως θα είναι μόνον η παρουσία του αμερικανού ηγέτη καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα πρόκειται να βρεθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ένας αυταρχικός δημαγωγός», σημειώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος, τον οποίο σχεδόν όλοι θα στραβοκοιτάζουν, κυρίως λόγω της απόκτησης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S – 400. Και το παρών θα δώσει, φυσικά, και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μέσω των δηλώσεών του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος θέλησε να εκφράσει την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. Προκάλεσε, ωστόσο, την έντονη, παρότι κεκαλυμμένη, αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ ενώ στην κριτική που άσκησε ο Μακρόν στην Αγκυρα για την πρόσφατη εισβολή της στη Βόρεια Συρία, απάντησε την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Ερντογάν, χλευάζοντας την απειρία του ομολόγου του και συμβουλεύοντας τον να εξετάσει τον δικό του εγκέφαλο.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να ελπίζουν ακόμη πως η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει στην ανάδειξη της ικανότητας της συμμαχίας να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Αντιθέτως, ωστόσο, η τρέχουσα τεταμένη κατάσταση αποδεικνύει πως στις τάξεις της Συμμαχίας έχει επέλθει ο διχασμός. «Θα αποτελέσει μια σημαντική απόδειξη όσον αφορά το πόσο πολύ εκτιμούν οι σύμμαχοι την αξία του οργανισμού, εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συνάντηση ηγετών χωρίς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Μακρόν ή ο πρόεδρος Ερντογάν να κάνουν κάτι που θα βλάψει τη συμμαχία», ανέφερε, μιλώντας στο Bloomberg News, η Κόρι Σάκε, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.
Τα δύο ΝΑΤΟ
Σε τι αναφέρεται, οπότε, ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας την «ζωτικότητα» της Συμμαχίας; Αναλύοντας τα λεγόμενά του, δημοσιογράφοι του Spiegel που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνουν σε κείμενό τους ότι αποτελεί γεγονός πως 70 χρόνια μετά την ίδρυση του οργανισμού, πλέον υπάρχουν δύο συμμαχίες, μία στρατιωτική συμμαχία και μια πολιτική συμμαχία.
Από τη μια πλευρά υπάρχει, οπότε, μια «καλά λαδωμένη πολεμική μηχανή», οι δυνάμεις της οποίας πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, καταστρώνουν από κοινού σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και συνεργάζονται στενά για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων στις ανατολικές εσχατιές της συμμαχικής επικράτειας με στόχο να αποδείξουν στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρεται σε αυτό το ΝΑΤΟ, των διαρκώς αυξανόμενων αμυντικών δαπανών το οποίο καθίσταται ολοένα πιο ισχυρό και ετοιμοπόλεμο για την αντιμετώπιση των όποιων νέων προκλήσεων και απειλών, είτε πρόκειται για τη χρήση μέσων υβριδικού πολέμου είτε για κυβερνοεπιθέσεις ή για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.
Υπάρχει, όμως, και το άλλο, το «πολιτικό» ΝΑΤΟ το οποίο είναι «βαθιά δυσλειτουργικό», δεδομένου ότι τον πρώτο λόγο έχει ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών-μελών της Συμμαχίας πληροφορούνται σημαντικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα την ασφάλειά τους μέσω του Twitter. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει την εντύπωση ότι ήταν έτοιμος από καιρό να υποδυθεί τον ρόλο του «ταραχοποιού», φλερτάροντας, συγχρόνως με τη Ρωσία, ενώ ο Μακρόν ευλόγως διερωτάται εάν εξακολουθεί να ισχύει η ρήτρα συλλογικής άμυνας της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ (Αρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον), λαμβάνοντας υπόψη ότι «η Ανατολική Ευρώπη λογομαχεί με τη Δύση, ο Βορράς με τον Νότο, ο Τραμπ με τον Μακρόν και ο Μακρόν με τον Τραμπ».
Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα παραχωρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ προς τιμήν των ηγετών των χωρών- μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το παρών στην αίθουσα θα δώσουν εκπρόσωποι και των δύο ΝΑΤΟ. Γεγονός που εξηγεί γιατί η Σύνοδος θα είναι περιορισμένης διάρκειας ενώ ακόμη πιο σύντομη αναμένεται να είναι η κοινή σύσκεψη των 29 ηγετών.
«Ολοι ελπίζουν ότι όλα θα εκτυλιχθούν αρκετά γρήγορα ούτως ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μην προλάβει να διαβάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Και φρικιάσει. Η κοινή δήλωση της συνόδου θα εμπεριέχεται σε δύο, το πολύ, σελίδες στις οποίες δεν θα θίγονται ουσιαστικά τα δύσκολα ζητήματα και κάθε σύμμαχος θα μπορεί ελεύθερα να την ερμηνεύσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Ο κύριος στόχος είναι να αποφευχθούν οι συγκρούσεις», σύμφωνα και με τους γερμανούς δημοσιογράφους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News