452
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία που είχε δώσει μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο του Μαϊάμι | REUTERS/Amr Alfiky

Τραμπ: Είχα δουλειές και δεν… προλάβαινα να αδειάσω τα κουτιά με τα απόρρητα έγγραφα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 11:04
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία που είχε δώσει μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο του Μαϊάμι
|REUTERS/Amr Alfiky

Τραμπ: Είχα δουλειές και δεν… προλάβαινα να αδειάσω τα κουτιά με τα απόρρητα έγγραφα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 11:04

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολύ «απασχολημένος» με άλλα πράγματα για να ξεδιαλέξει τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε μαζί του στη Φλόριντα φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με όσα είπε σε μία επεισοδιακή συνέντευξή του στο Fox News, την πρώτη που έδωσε στα ΜΜΕ μετά την εμφάνισή του σε δικαστήριο του Μαϊάμι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι μέσα στα δεκάδες κουτιά υπήρχαν ρούχα και πολλά προσωπικά του αντικείμενα τα οποία ήταν ανακατεμένα με τα έγγραφα –που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες π.χ. για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με διάφορες χώρες και άλλα κρατικά μυστικά– και δικαιολογήθηκε με αυτόν τον τρόπο για το γεγονός ότι δεν τα είχε επιστρέψει στις ομοσπονδιακές αρχές που του τα είχαν ζητήσει.

Ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.

«Από την πλευρά μου, τα έβγαλα βιαστικά, αλλά οι άνθρωποι τα πακετάρισαν και φύγαμε. Είχα ρούχα μέσα, είχα κάθε είδους προσωπικά αντικείμενα μέσα –πολλά πράγματα. Έχω κάθε δικαίωμα να έχω αυτά τα κουτιά», δήλωσε.

Οταν ο δημοσιογράφος του Fox News, Μπρετ Μπάιερ, τον ρώτησε γιατί απλά δεν παρέδωσε τα έγγραφα όταν το ζήτησαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, ο Τραμπ απάντησε: «Επειδή είχα κουτιά, ήθελα να ψάξω μέσα στα κουτιά αυτά για να βγάλω όλα τα προσωπικά μου πράγματα. Δεν ήθελα να τα παραδώσω προς το παρόν».

«Ημουν πολύ απασχολημένος, όπως μπορέσατε να διαπιστώσετε», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ παρουσιάστηκε πριν από μια εβδομάδα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στο Μαϊάμι για να του απαγγελθούν επισήμως 37 κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος του μετά τις έρευνες του FBI στην έπαυλή του στην Φλόριντα τον περσινό Αύγουστο.

Ακόμα και σε ένα από τα μπάνια της έπαυλης στο Μαρ-α-Λάγκο κρατούσε κάποια κουτιά με απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ (U.S. Justice Department/Handout via REUTERS)

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας τα απόρρητα αυτά έγγραφα σε τουαλέτες ή αποθήκες της πολυτελούς κατοικίας του στο Μαρ-α-Λάγκο, στην Φλόριντα, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Σε παλιότερες συνομιλίες του, από τις οποίες έχουν διαρρεύσει ηχογραφημένα αποσπάσματα, ο Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι δεν είχε αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα που είχε πάρει μαζί του –δικαίωμα το οποίο έχει μόνο ένας εν ενεργεία πρόεδρος. «Αυτά είναι απόρρητες πληροφορίες. Βλέπετε, ως πρόεδρος, μπορούσα να τα είχα αποχαρακτηρίσει. Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά είναι ακόμα μυστικά», ακούγεται να λέει σε καλεσμένους του σε ένα απόσπασμα που παίχθηκε στο δικαστήριο.

Οταν ο δημοσιογράφος του Fox τον πίεσε να εξηγήσει τι εννοούσε, ο Τραμπ απάντησε ότι δεν έδειχνε στους καλεσμένους του απόρρητα έγγραφα, αλλά εφημερίδες και περιοδικά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...