Το «VSS Unity» της Virgin Galactic, το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό αεροπλάνο που κινείται με πύραυλο, εκτοξεύθηκε από το Νέο Μεξικό το πρωί της Πέμπτης και προσγειώθηκε με ασφάλεια περίπου 70 λεπτά αργότερα.
Η αποστολή, γνωστή ως Galactic 02, απογειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) από το διαστημικό κέντρο Spaceport America της εταιρείας στο Νέο Μεξικό.
Στο διαστημικό σκάφος επέβαιναν συνολικά έξι άτομα: ο διοικητής του διαστημικού αεροπλάνου και πρώην αστροναύτης της NASA, Σίτζεϊ Στέρκοου, η πιλότος Κέλι Λάτιμερ, καθώς και η Μπεθ Μόουζες, επικεφαλής εκπαίδευσης των αστροναυτών της Virgin Galactic που εκπαίδευσε το πλήρωμα πριν από την πτήση.
Το διαστημικό αεροπλάνο του Ρίτσαρντ Μπράνσον μετέφερε επίσης τρεις ιδιώτες επιβάτες, μεταξύ των οποίων την επαγγελματία υγείας και ευεξίας Κίσα Σαχάφ και την 18χρονη κόρη της, Αναστέζια Μάιερς, οι οποίες είναι από την Αντίγκουα.
Οι δύο γυναίκες κέρδισαν τη θέση τους στην αποστολή ως μέρος ενός φιλανθρωπικού διαγωνισμού του Space for Humanity, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προσπαθεί να κάνει προσιτά σε όλους τα διαστημικά ταξίδια.
Η Μάιερς σπουδάζει φιλοσοφία και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία. Είναι το πρώτο δίδυμο μαμάς και κόρης που ταξιδεύουν μαζί στο Διάστημα.
«Όταν ήμουν δύο ετών, κοιτούσα τον ουρανό και σκεφτόμουν, πώς μπορώ να φτάσω εκεί. Αλλά, όντας από την Καραϊβική, πίστευα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό. Το γεγονός ότι είμαι εδώ, η πρώτη που ταξίδεψε στο Διάστημα από την Αντίγκουα, δείχνει ότι τα διαστημικά ταξίδια γίνονται πιο προσιτά», είχε δηλώσει η Σαχάφ τον περασμένο μήνα.
Η πτήση αυτή έγραψε Ιστορία και για έναν ακόμα λόγο, καθώς ήταν η πρώτη διαστημική αποστολή που περιελάμβανε τόσες γυναίκες, επισήμανε ο Guardian.
Στο αεροπλάνο επέβαινε επίσης ο Τζον Γκούντγουιν, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, ως αθλητής του κανό.
Σε ηλικία 80 ετών, ο Γκούντγουιν ήταν ο δεύτερος επιβάτης με νόσο του Πάρκινσον και ο πρώτος που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ταξίδεψε στο Διάστημα.
«Οταν διαγνώστηκα με τη νόσο του Πάρκινσον το 2014, ήμουν αποφασισμένος να μην την αφήσω να σταθεί εμπόδιο στο να ζήσω την ζωή μου. Το να πάω στο Διάστημα με Πάρκινσον είναι κάτι μαγικό», δήλωσε.
«Ελπίζω ότι αυτό θα εμπνεύσει όλους όσους αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και τους δείχνει ότι οι προκλήσεις δεν χρειάζεται να τους εμποδίσουν ή να τους σταματήσουν από το να συνεχίσουν τα όνειρά τους», τόνισε ο Γκούντγουιν.
Όπως εξηγεί το Space.com, η πτήση της Virgin Galactic είναι υποτροχιακή. Όμως, παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν μπαίνει σε τροχιά, η πορεία του επιτρέπει στους επιβάτες να βιώσουν για αρκετά λεπτά την έλλειψη βαρύτητας σε ύψος από το οποίο μπορούν να δουν την καμπύλη της Γης.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την πτήση, η Σαχάφ αφηγήθηκε την εμπειρία της, λέγοντας: «Το να κοιτάς τη Γη ήταν το πιο εκπληκτικό και το ταξίδι ήταν πολύ άνετο. Θα ήθελα πολύ να το ξανακάνω. Αυτή η εμπειρία με άφησε με αυτό το όμορφο συναίσθημα ότι αν μπορώ να κάνω αυτό, μπορώ να κάνω τα πάντα».
Η κόρη της δήλωσε εξίσου ενθουσιασμένη από την εμπειρία, όπως και όλο το πλήρωμα.
Οσο για τον Γκούντγουιν, είπε ότι το πιο εντυπωσιακό ήταν η θέα της Γης από το Διάστημα. «Ηταν αναμφίβολα η πιο συναρπαστική μέρα της ζωής μου», πρόσθεσε.
Τον Ιούνιο, η πτήση Galactic 01 είχε επιβάτες τρία μέλη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την Virgin Galactic, υπάρχουν ήδη 800 άνθρωποι που έχουν πληρώσει για το ταξίδι και περιμένουν τη σειρά τους. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 250.000-450.000 δολάρια.
Η Galactic 03, η τρίτη εμπορική διαστημική πτήση της εταιρείας, έχει προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News