Είναι δείγμα «απογοήτευσης του Κρεμλίνου» η χρήση του – σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα Δυτικά Μέσα παρουσιάζοντας την είδηση. Και η είδηση, που αφορά τις μάχες στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, είναι ότι στα εκεί πεδία των συγκρούσεων συμμετέχει πλέον και το βαρύ τεθωρακισμένο άρμα μάχης BMPT, το ανεπισήμως αποκαλούμενο και «Εξολοθρευτής».
Το συγκεκριμένο τανκς έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Uralvagonzavod, φέρει βαρύ οπλισμό και έχει σχεδιαστεί για μάχες σε αστικές περιοχές. Ο ρόλος του στο Ντονμπάς εικάζεται ότι θα είναι υποστηριχτικός για τις επιχειρήσεις των υπολοίπων τανκς αλλά και του Πεζικού.
Ο Πούτιν αναπτύσσει τους «Εξολοθρευτές» στην Ουκρανία καθυστερημένα έγραψε η Telegraph, με μοναδικό στόχο την κατάληψη «των αμφισβητούμενων περιοχών» στα ανατολικά. Πρόκειται για «ένδειξη αυξανόμενης απογοήτευσης» όσον αφορά την πορεία του πολέμου. «Οι ρώσοι στρατηγοί εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στα συγκεκριμένα άρματα» συμφώνησαν και οι Times του Λονδίνου, δίνοντας την πρόσθετη πληροφορία ότι «ο Πούτιν μέχρι τώρα αντιστάθηκε στη χρήση αυτών των τανκς».
Κάθε «Εξολοθρευτής» είναι εφοδιασμένος με τέσσερις εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, με δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών, με δύο εκτοξευτές χειροβομβίδων και με ένα πολυβόλο. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε, πέραν της εμφανίσεώς του σε παρελάσεις, ήταν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τα ρωσικά media επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των «Εξολοθρευτών» στην Ουκρανία και την πανηγύρισαν κιόλας σαν «πρόοδο, παρά τα τεχνικά σφάλματα που ίσως τα τανκς επιδείξουν».
Το όπλο λέιζερ
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αναπτύξει και ένα όπλο λέιζερ ικανό να καταστρέψει εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν ψηλά. Προφανώς η ανακοίνωση έγινε ύστερα από τις αλλεπάλληλες ήττες που προκλήθηκαν από τα drones Bayraktar ΤΒ2 που έδωσαν οι Τούρκοι στους Ουκρανούς, σχολίασαν οι Times.
Πάντως ο Γιούρι Μπορίσοφ, o ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, είπε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα όπλο που «καίει» τα drones αστραπιαία, μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα: «Εχουμε ήδη αναπτύξει και πλέον παράγουμε μαζικά ορισμένα συστήματα λέιζερ τα οποία επιτρέπουν τη θερμική καταστροφή διαφόρων μέσων».
Η τελική δοκιμή του ρωσικού όπλου λέιζερ έγινε μάλλον στο Σαρόφ, στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, «όπου και το ερευνητικό κέντρο της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα».
Το σύστημα λέιζερ Peresvet, λοιπόν, όπως λέγεται, είναι το τελευταίο από τις οπλικές «αποκαλύψεις» του Κρεμλίνου, «ασχέτως αν τα περισσότερα από αυτά τα όπλα είναι… άκαπνα» σχολίασαν οι Βρετανοί. Το όπλο είχε ανακοινωθεί από τον ίδιον τον Πούτιν το 2018, όμως δεν δόθηκε ποτέ σε μονάδες για επιχειρησιακή χρήση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News