Τη χαρά του που βρίσκεται «στην πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ» εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες από το skai.gr, στην ομιλία του ο τούρκος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Στην προκλητική δήλωση του Καϊμακτσί -που εντάσσεται στην κλιμάκωση της ρητορικής από την γειτονική μας χώρα- απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο Κεμάλ ήταν φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος τον πρότεινε μάλιστα για Νομπέλ Ειρήνης (το 1934).
Διπλωματικές πηγές τόνισαν επίσης ότι «είναι λάθος να μετατρέπουμε τέτοια φόρα σε αντιτουρκικά βήματα, και δε θα το κάνουμε».
«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η επιρροή ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, που υπηρετεί δυστυχώς σήμερα η Τουρκία. Ακόμη και η Τουρκία κινδυνεύει από αυτόν» υπογράμμισαν επίσης.
«Αυτή η Σύνοδος είναι ιστορικής σημασίας για τα Βαλκάνια που μέχρι τώρα πολεμούσαν και τώρα συζητούν την ένταξη τους στην ΕΕ. Ακόμη και ο Τούρκος, υπουργός, τόνιζαν, μίλησε για τη δική του ευρωπαϊκή προοπτική, κάτι που δεν περίμενε κανείς να ακούσει. Όλοι θέλουν την ένταξη τους αλλά η ΕΕ καθυστερεί. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για μας ότι αυτοί έρχονται στο ‘δικό μας γήπεδο’» σχολίασαν.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης»
Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.
«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία» είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε: «Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».
Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «με ρώτησαν στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί “θα είναι προεκλογική η εμφάνισή σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;”. Και είπα το αυτονόητο: είναι η τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το ‘23».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News