758
|

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: Η Ελλάδα προκαλεί επειδή εξοπλίζεται

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 16:19

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: Η Ελλάδα προκαλεί επειδή εξοπλίζεται

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 16:19

Σε βήμα εκτόξευσης κατηγοριών κατά της Ελλάδας για κλιμάκωση επιθετικής ρητορικής και παράνομες δραστηριότητες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μετατράπηκε η ενημέρωση Τύπου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση με επιθετική ρητορική και προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες», υποστήριξε η εκπρόσωπος Πινάρ Καρά, που προσπάθησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις γνωστές τουρκικές θέσεις – αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επιχειρώντας να αντιστρέψει ακόμα και το ίδιο το casus belli.

Οπως υποστήριξε, η Ελλάδα από την αρχή του 2021 με θαλάσσια, εναέρια και στρατιωτικά μέσα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια πλασματική εντύπωση και βρίσκεται υπό τη δικαιολογία της απειλής και της αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου έφθασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι η Ελλάδα προκαλεί επειδή εξοπλίζεται! Αίσθηση στο σημείο αυτό προκαλεί η αναφορά της εκπροσώπου σε ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς στην Ελλάδα που δηλώνουν (μαζί με τους Τούρκους) ότι οι ενέργειες αυτές της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι παρά μία μάταιη προσπάθεια.

Δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά η αναφορά στο νέο «δημοφιλές» θέμα των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο που προσπαθούν να περάσουν με την ανοχή πάντα -αν όχι μεθόδευση- της Τουρκίας οι διακινητές στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αποκορύφωμα του τουρκικού κατηγορώ κατά της Ελλάδας, η πρόσκληση «να σταματήσει την παράνομη στάση της και αντί να εντάσσει σε τρίτους τα προβλήματά της, να έρθει σε διάλογο με την Τουρκία»!

Αναλυτικά οι δηλώσεις της ταγματάρχη Πινάρ Καρά έχουν ως εξής:

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ”ΤΔΒΚ”, στην Κύπρο, θα συνεχίσουν να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.  Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου και σχέσεις καλής γειτονίας.  

Παρ’ όλες τις προσπάθειες και προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση με επιθετική ρητορική και προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνομιλία, συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. 

Η Ελλάδα από τις αρχές του 2021 έχει διαπράξει με χερσαία, θαλάσσια και εναέρια οχήματα, 2.321 παραβάσεις σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση με περιττές ανακοινώσεις NAVTEX/NOTAM/NOTMAR.

Η Ελλάδα παραβίασε 59 φορές το moratorium πού περιλαμβάνει αποφυγή ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε περιόδους εορτών και διακοπών, όπως αναφέρεται στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο συνεννόησης της Αθήνας του 1988.

Η Ελλάδα δημιουργώντας μία ψευδή αντίληψη περί απειλής και με τη δικαιολογία της αποτρεπτικότητας, συνεχίζει να διοργανώνει ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσοντας σε αυτές χώρες εκτός της περιοχής.

Απέναντι στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση των Ελλήνων διοικούντων λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ενώ στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας δίνεται και η απαραίτητη απάντηση και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους αλήθειες να δώσει την εικόνα μιας χωράς θύματος και να συγκαλύψει τις παράνομες και επιθετικές τις ενέργειες αναζητώντας καταφύγιο στην ΕΕ.

Προσπαθεί να οικοδομήσει συμμαχίες με κάποιες χώρες δημιουργώντας μία τεχνητή αντίληψη περί απειλής. Αυτές οι απόπειρες συμμαχίας εντός της συμμαχίας, βλάπτουν τόσο την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις.

Όλα αυτά είναι ενέργειες που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα αλλά το αντίθετο, κλιμακώνουν την ένταση και παραβιάζουν το συμμαχικό πνεύμα.

Επίσης η Ελλάδα, με την παρότρυνση και υποδαύλιση κάποιων χωρών, συνεχίζει τις προκλητικές εξοπλιστικές της δραστηριότητες.

Κάποιοι δικοί τους ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, με θάρρος δηλώνουν μαζί με εμάς, πως αυτή η προσέγγιση των Ελλήνων διοικούντων είναι μία μάταιη προσπάθεια.

Παράλληλα με όλα αυτά η Ελλάδα επιδεικνύει απάνθρωπες πρακτικές κατά των μεταναστών, πρακτικές που είναι αντίθετες με τις κοινές αξίες και αρχές που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ανελέητο τρόπο συνεχίζει να επαναπροωθεί μετανάστες (μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά) στο Αιγαίο πέλαγος.

Προσπαθώντας να κρύψει την παρανομία που κάνει, δεν διστάζει να σβήνει εικόνες μεταναστών που επαναπροωθουνται και να καταστρέφει στοιχεία.

Προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι αντί να θέτει όρους για διάλογο και διαπραγμάτευση, να εγκαταλείψει την παράνομη και αδιάλλακτη στάση όπως και τις προσπάθειες εμπλοκής τρίτων μερών στα προβλήματα.
[…]

Ελπίδα μας είναι ο τουρκικός και ελληνικός λαός εν μέσω ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας να επωφεληθούν με δίκαιο τρόπο από τον πλούτο της περιοχής. Και το Αιγαίο να καταστεί μία θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή και ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...