640
Κοινή άσκηση δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στης Πολεμικής Αεροπορίας στις 24 Μαΐου του 2022 | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τουρκικό θράσος: «Ο Τσίπρας απηχεί τον Ερντογάν, αφύλακτη η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 14:28
Κοινή άσκηση δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στης Πολεμικής Αεροπορίας στις 24 Μαΐου του 2022
| ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τουρκικό θράσος: «Ο Τσίπρας απηχεί τον Ερντογάν, αφύλακτη η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 14:28

Την προπαγάνδα επιστήμη έχει κάνει το σύστημα του Ερντογάν. Σε άρθρο με τίτλο «Πώς συμπίπτουν η αντίδραση του Ερντογάν και η προειδοποίηση Τσίπρα» στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, o Μπουρχανετίν Ντουράν, ο άνθρωπος που τοποθέτησε ο τούρκος Πρόεδρος στο ερντογανικό think tank «SETA» έπλεξε ένα απίθανο σενάριο σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνει δήθεν σύμπτωση απόψεων μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν.

Οι Τούρκοι μάλιστα πάτησαν σε μια δήλωση του κ. Τσίπρα στην οποία ανέφερε ότι «βλέπω να μη μετατρεπόμαστε καν σε προκεχωρημένο φυλάκιο, αλλά σε προκεχωρημένο αφύλακτο φυλάκιο».

H υποτιθέμενη ανάλυση αρχίζει με την παράθεση των απειλών του Ερντογάν προς την Ελλάδα, όπως ότι «από εδώ και πέρα, η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της», ή ότι η χώρα μας «θα το μετανιώσει όπως πριν από έναν αιώνα» παραθέτοντας παράλληλα τη δήλωση του τούρκου προέδρου ότι «ο Μητσοτάκης έχει τελειώσει για μένα».  

Ο Ντουράν συνέχισε το άρθρο του με το γνωστό ψευδοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αντίκειται σε διεθνείς συμφωνίες και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς, όπως έγραψε, «προωθεί αντιτουρκική ατζέντα σε ΗΠΑ και ΕΕ».

«Αλλά και άλλοι έλληνες πολιτικοί», ανέφερε ο άνθρωπος του Ερντογάν, «παρουσιάζουν την Τουρκία ως “επεκτατική” και “επιθετική” όλο και πιο συχνά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι «εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα, η οποία ενισχύθηκε από στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, άρχισε να μιλά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια».

O επικεφαλής του ερντογανικού think tank, SETA, Μπουρχανετίν Ντουράν

Κι αν Μητσοτάκης και άλλοι έλληνες πολιτικοί παρουσιάζονται ως οι κακοί για το μηχανισμό της προπαγάνδας του Ερντογάν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως ο καλός που μάλιστα «απηχεί» (!) τις θέσεις του Ερντογάν! 

Το άρθρο-παραλήρημα του Ντουράν, συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, απηχεί τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν και κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα “από το πυλώνα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης”».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Ντουράν χρησιμοποιεί μια ακόμα διατύπωση του κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «προκεχωρημένο αφύλακτο φυλάκιο» και τη συνδέει με την αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξέρω πάρα πολύ καλά ότι εάν κάτι συμβεί, ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας».

Και ο επικεφαλής του εντογανικού think tank κατέληξε στο άρθρο του στη Sabah σε δύο αυθαίρετα συμπεράσματα: 

  • «Ηταν μια λογική προειδοποίηση (σ.σ.: εννοεί του κ. Τσίπρα) που θύμισε στο κατεστημένο της ελληνικής πολιτικής το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Αθήνα υποχωρεί στη γωνία κάνοντας δύο πράγματα ταυτόχρονα: Κατηγορεί την Αγκυρα για επιθετικότητα, κάτι που αντανακλά έναν υπερβολικό φόβο για την Τουρκία. Ωστόσο, υιοθετεί και μια εχθρική στάση απέναντι στην Άγκυρα στρατιωτικοποιώντας τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου και μιλώντας για 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων».
  • «Αυτή είναι μια παγίδα που έστησε η Ελλάδα στον εαυτό της. Μπορεί ο Μητσοτάκης να σκέφτεται ότι απολαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας έχει δίκιο: η Αθήνα υπονόμευσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετατράπηκε σε “προχωρημένο φυλάκιο της Δύσης” στο όνομα των προφυλάξεων έναντι της Τουρκίας. Δεν ξέρω αν η σημερινή κατάσταση εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα»  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...