994
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει να φωνάζει. Αλλά ξέρει τι λέει; | Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Μα «τουρκικό κρατίδιο» στην Κύπρο; Λεκτικό λάθος ή άγνοια του Κασσελάκη;

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 13:25
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει να φωνάζει. Αλλά ξέρει τι λέει;
|Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Μα «τουρκικό κρατίδιο» στην Κύπρο; Λεκτικό λάθος ή άγνοια του Κασσελάκη;

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 13:25

Σε περιοδεία του στο Αιγάλεω, το βράδυ της Πέμπτης, ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε «κρατίδιο» των Τούρκων τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο. Και για να το κάνει ακόμα χειρότερο, βγήκε μετά από κάποιες ώρες και δικαιολογήθηκε ότι ήταν άυπνος και ότι δεν ξέρει και τόσο καλά ελληνικά αλλά θα μάθει γρήγορα –«είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης», υποσχέθηκε.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ –και της αξιωματικής αντιπολίτευσης– αντιμετωπίζει την πολιτική και ως «φροντιστήριο» εκμάθησης ελληνικών και γεωγραφίας, το θέμα απασχόλησε και δίχασε τα δύο στρατόπεδα του κόμματος, εν όψει και των εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου τόνισε την άγνοια του κ. Κασσελάκη, ενώ οι υποστηρικτές του έσπευσαν να τον δικαιολογήσουν κάνοντας λόγο για λεκτικό λάθος που δεν αλλάζει την εθνική γραμμή στο Κυπριακό –όμως σε αυτά τα ζητήματα οι λέξεις έχουν σημασία και ειδικό βάρος, μαρτυρούν τι (δεν) σκέφτεται ο καθένας.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα προβεί σε αυτή την καινοφανή δήλωση ότι τα κατεχόμενα είναι “κρατίδιό” των Τούρκων, είναι σοβαρό ατόπημα, τον κάλεσα να ανακαλέσει και ανακάλεσε», σχολίασε η κυρία Αχτσιόγλου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι». Στη δημοσιογραφική ερώτηση εάν η τοποθέτησή του δείχνει άγνοια, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε μάλλον δηκτικά: μολονότι είπε πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, πρόσθεσε ότι η φράση του κ. Κασσελάκη «δείχνει ότι υπάρχει κάποια έλλειψη μάλλον κρίσιμη».

Η ίδια, μάλιστα, προσέθεσε με νόημα: «Την Κυριακή εκλέγουμε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτού του ρόλου. Ο ή η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει βασικά χαρακτηριστικά, όπως γνώση, πολιτικό σχέδιο και κοινοβουλευτική παρουσία και εμπειρία, στοιχεία αναγκαία αυτά για να είμαστε στιβαροί και αξιόπιστοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής Α’ Αθηνών, ο οποίος υποστηρίζει την κυρία Αχτσιόγλου στην υποψηφιότητά της για την αρχηγία. Μιλώντας στο Open, ο κ. Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά για την επίμαχη φράση του κ. Κασσελάκη:

«Κατανοώ πως ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λεκτικό λάθος. Πολύ φοβάμαι πως η χθεσινή δήλωση δεν ήταν λεκτικό λάθος αλλά αυτό που θα λέγαμε άγνοια. Αν είναι να μιλήσουμε για κούραση να υπενθυμίσω πως υπάρχουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία τρέχουν σε προεκλογικό αγώνα εδώ και ενάμιση χρόνο» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί πως ο κ. Κασσελάκης είναι αριστερός ο κ. Ηλιόπουλος είπε: «Είναι ένας άνθρωπος που λέει πως στηρίζει το πρόγραμμα της Αριστεράς. Δεν μπορώ να δίνω πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι που έλεγαν τι καλός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως ο Τραμπ είναι καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα και αλλάξανε γνώμη. Εγώ θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κερδίσει και ανθρώπους που θα αλλάξουν γνώμη. Θεωρώ πως είναι κάπως ανορθόδοξο μέσα σε τρεις μήνες να διεκδικείς την προεδρία».

Από την άλλη πλευρά, να δικαιολογήσει τα περί «κρατιδίου της Τουρκίας στην Κύπρο» επιχείρησε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς, ο οποίος ως γνωστόν υποστηρίζει τον κ. Κασσελάκη για την αρχηγία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς είπε: «Ηταν μια λέξη που διέφυγε προφανώς από τον Στέφανο και δεν αλλάζει την εθνική γραμμή. Με επάρκεια και ο ίδιος το καθάρισε το θέμα και προχωράμε παρακάτω»…

Η δε Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας και άλλη διαπρύσια υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, αποκάλεσε, στον ΣΚΑΪ, τη δήλωση περί κρατιδίου των Τούρκων στην Κύπρο, «σαρδάμ».

Δρυμιώτης: Ο Τσίπρας θα είχε δώσει τον Παρθενώνα…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, είχε η τοποθέτηση του εκλογικού αναλυτή Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε ειδική αναφορά στην επιλογή του κ. Κασσελάκη να μην βγει στα κανάλια για συνέντευξη.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνθρωπος αυτός απέφυγε παντελώς να βγει στα κανάλια και να βγει σε καμία σοβαρή εκπομπή. Έχω την εντύπωση ότι κι εσείς πρέπει να του ζητήσατε να βγει», είπε, για να εξηγήσει: «Προστατεύεται επειδή ο άνθρωπος είναι εντελώς ρηχός, δεν το έχετε αντιληφθεί; Φοβάται μην κάνει το λάθος. Και ήδη το έκανε αυτό το λάθος με την Κύπρο», τόνισε, για να συμπληρώσει πως αυτό το λάθος «δεν μπορεί να αποδοθεί στην αϋπνία. Για φανταστείτε να κουβεντιάζει σοβαρά θέματα, όπως ήταν για παράδειγμα ο Τσίπρας, 17 ώρες. Τότε ο Τσίπρας θα έπρεπε να δώσει και τον Παρθενώνα από την αϋπνία του»…

«Η φράση “συναντήθηκα με ΑΔΕΔΥ” ήταν εν τη ρύμη του λόγου…»

Φαίνεται όμως ότι τα περί «κρατιδίου» των Τούρκων στην Κύπρο δεν ήταν το μόνο «λεκτικό» λάθος του κ. Κασσελάκη. Κύκλοι του υποψηφίου αρχηγού αναγκάστηκαν την Παρασκευή να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά μια δήλωσή του ότι συναντήθηκε με την ΑΔΕΔΥ εν όψει της απεργίας της 21ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας πως «η φράση “συναντήθηκα με ΑΔΕΔΥ” ήταν εν τη ρύμη του λόγου…».

Οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν:  «Ο Στέφανος Κασσελάκης (μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον) είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι πρόεδρος. Ως εκ τούτου, δεν συνάδει να συναντιέται ακόμη με θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης εργαζομένων όπως η ΑΔΕΔΥ κ.ά. Άρα είναι κατανοητό ότι φράση “συναντήθηκα με ΑΔΕΔΥ” ήταν εν τη ρύμη του λόγου… Παρ’ όλα αυτά, προχθές, ενόψει της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα και της ΑΔΕΔΥ για να ενημερωθεί σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που επιχειρεί να ανατρέψει βασικούς όρους και δικαιώματα της εργασίας στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές και πρόεδροι ομοσπονδιών από το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο Πολιτισμού, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ.ά. Άλλωστε, όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που συμμετείχε στη συνάντηση, επρόκειτο για συνάντηση του υποψήφιου προέδρου με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ δε άλλων συζητήθηκε και η αναγκαία αναβάθμιση του ρόλου των συνδικαλιστικών στελεχών μέσα στις διαδικασίες και στα αποφασιστικά όργανα του κόμματος…»

Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης, διέψευσε ότι η Εκτελεστική της Επιτροπή συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη, όπως ανέφερε ο ίδιος νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αιγάλεω.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...