319
| Shutterstock

Τουρκία: Υπεγράφη η συμφωνία 23 δισ. δολαρίων για την αγορά των F-16

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 08:30
|Shutterstock

Τουρκία: Υπεγράφη η συμφωνία 23 δισ. δολαρίων για την αγορά των F-16

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 08:30

Στην κούρσα της κυριαρχίας στον αέρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, είναι ένας μικρός σταθμός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση υφισταμένων.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Ενα σημαντικό βήμα προόδου έγινε σήμερα για την απόκτηση από την Τουρκία τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου F-16. Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, το γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε ανάλογη ανάρτηση, τονίζοντας πως τα F-16 Block 70 είναι τα πιο προηγμένα που κατασκευάστηκαν ποτέ και διατίθενται «μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους». «Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία», αναφέρεται.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει μέσα στον Μάιο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών του για ένα πακέτο συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας.

«Η επίτευξη αυτής της συγκεκριμένης πώλησης πήρε λίγο χρόνο», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι προχωράει». Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του ανέφερε ότι η διαδικασία της προμήθειας «συνεχίζεται θετικά» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εκτός της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την κοινή παραγωγή ορισμένων τμημάτων των F-16 και την επιστροφή του 1,4 δισ. δολαρίων που κατέθεσε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προτού απενταχθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...