Με τον ταχύτερο ρυθμό τους στα τελευταία δυόμισι χρόνια αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές στην Τουρκία, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 20%.
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις δικές του ανορθόδοξες μεθόδους για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την αποτελεσματικότητα των οποίων οι ειδικοί έχουν σοβαρές ενστάσεις, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την γενικευμένη ακρίβεια. Το δε κόμμα του, το AKP, συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 19,58 % τον περασμένο μήνα, από 19,25 % τον Αύγουστο. Οι πολίτες πιστεύουν μάλιστα, ότι τα πραγματικά νούμερα είναι ακόμα χειρότερα.
Το ποσοστό είναι σχεδόν τέσσερις φορές ο επίσημος στόχος πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2019.
Παρόλα αυτά, ο τούρκος πρόεδρος τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων διότι σε αντίθεση με τους οικονομολόγους, θεωρεί ότι αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν. Και μάλιστα, πίεσε την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού, κάτι που είχε κάνει και τον περασμένο μήνα.
Η απόφαση άσκησε νέα πίεση στη τουρκική λίρα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεφύγει περαιτέρω από τον έλεγχο.
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές των τροφίμων, κάτι που αυξάνει την λαϊκή οργή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29%, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Την Κυριακή, ο τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε σούπερ μάρκετ Αγροτικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού στην Κωνσταντινούπολη και έκανε τα ψώνια του μπροστά στις κάμερες. Είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους, ότι οι «οι τιμές ήταν πολύ προσιτές» στα περισσότερα προϊόντα.
Τη Δευτέρα όμως, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί η μέση τιμή των 318 από τα 415 είδη που περιλαμβάνονται στον σχετικό δείκτη.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 28,79%, των μη αλκοολούχων ποτών 28,79%, τα είδη οικιακής χρήσης με 23,27% και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 23,27%, αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο ,την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τα σχολικά είδη (5,15%) και τα προϊόντα οικιακής χρήσης με 3,33% .
Τον Αύγουστο, ο Ερντογάν, που κατηγόρησε τους «κερδοσκόπους» στον τομέα των τροφίμων και του εμπορίου για τις αυξήσεις στις τιμές, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ για αισχροκέρδεια.
Την Κυριακή, δήλωσε ότι διέταξε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ανοίξουν 1.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα για να πουλάνε τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News