412
Χαρτονόμισμα 200 τουρκικών λιρών: σήμερα, 23 Νοεμβρίου, ισοδυναμεί με 13,8 ευρώ |

Τουρκία: Πτώση χωρίς τέλος για τη λίρα, έχασε πάνω από 10% σε μια ημέρα

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 22:00
Χαρτονόμισμα 200 τουρκικών λιρών: σήμερα, 23 Νοεμβρίου, ισοδυναμεί με 13,8 ευρώ
|

Τουρκία: Πτώση χωρίς τέλος για τη λίρα, έχασε πάνω από 10% σε μια ημέρα

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 22:00

Οι Τούρκοι πήγαν το πρωί της Τρίτης στη δουλειά τους με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στις 11,5 λίρες. Στο μεσημεριανό διάλειμμα είχε φτάσει στις 13,45 λίρες και στο σχόλασμα είχε σταθεροποιηθεί κάπως στις 12,8 λίρες.

Μέσα σε μία ημέρα –λιγότερο από μία ημέρα, για την ακρίβεια— το τουρκικό νόμισμα έχασε πάνω από το 10% της αξίας του. Έχει χάσει το 40% της αξίας του φέτος, με την πτώση από την αρχή της περασμένης εβδομάδας να φθάνει το 20%. Εξωπραγματικοί αριθμοί για μια ώριμη οικονομία, αλλά εξίσου εξωπραγματική είναι και η πίεση στους πολίτες που βλέπουν τις οικονομίες τους να απαξιώνονται και να δυσκολεύονται -αν όχι να αδυνατούν-0 να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Αλλά παρ’όλα αυτά, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων και δεσμεύτηκε ότι θα κερδίσει «τον πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας» παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για να αλλάξει πορεία.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπεί, όπως λέει, στην ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Αυτή η οικονομικά ανορθόδοξη κίνηση γίνεται παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σχεδόν το 20% – ανεπίσημα θεωρείται πολύ υψηλότερος.

«Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την εξασθενίσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας νέα πτώση του νομίσματος αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σεμίχ Τουμέν, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Ερντογάν το περασμένο μήνα, ζήτησε άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter.

Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, λόγω κυρίως της, όπως την αποκαλούν αναλυτές, απερίσκεπτης και πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.

Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένισε στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 13,8815 λιρών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019.

Καθώς η λίρα βούλιαζε, ο βασικός δείκτης μετοχών στην Κωνσταντινούπολη αυξανόταν 1% λόγω του ότι οι αποτιμήσεις τους έγιναν ξαφνικά φθηνές.

Αναλυτές ανέφεραν ότι έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν σύντομα, ενώ επιμένει η φημολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τον υπουργό Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...