347
Πλακάτ με το πρόσωπο του Καβαλά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο | Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Τουρκία: Προφυλακισμένος ο Καβαλά μέχρι να τελειώσει η δίκη του

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 18:54
Πλακάτ με το πρόσωπο του Καβαλά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο
|Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Τουρκία: Προφυλακισμένος ο Καβαλά μέχρι να τελειώσει η δίκη του

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 18:54

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα πως ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, παρατείνοντας την κράτησή του που διαρκεί ήδη περισσότερο από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο Καβαλά πρέπει να παραμείνει στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Φεβρουαρίου και είπε πως η κράτησή του θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου. Ο Καβαλά συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί μέρος της καταστολής των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση το διαψεύδει και υποστηρίζει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε στα τέλη του 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά καθώς δεν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, κρίνοντας πως η κράτησή του έχει σκοπό τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο πως ετοιμάζει «διαδικασίες επί παραβάσει» για τη μη απελευθέρωση του Καβαλά, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στο Σώμα.

Η Έμα Σίνκλερ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έγραψε στο Twitter πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία μια τελευταία ευκαιρία να απελευθερώσει τον Καβαλά πριν από τη σύνοδό του στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα στείλει την υπόθεση ξανά στο ΕΔΔΑ, ξεκινώντας τις διαδικασίες.

Ο Ερντογάν απείλησε τον Οκτώβριο να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία, που επανέλαβαν την απόφαση του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωση του Καβαλά.

Το 2020, ο Καβαλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Η απόφαση ανατράπηκε πέρυσι και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε μια άλλη υπόθεση που έχει σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο 64χρονος Καβαλά δικάζεται μαζί με 51 άλλους σε ένα συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...