418
Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες, στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές | Twitter/Anadolu

Τουρκία: Πράκτορες της MIT «επαναπάτρισαν» με τη βία ανιψιό του ιερωμένου Γκιουλέν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 14:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/06/2021, 10:42
Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες, στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές
|Twitter/Anadolu

Τουρκία: Πράκτορες της MIT «επαναπάτρισαν» με τη βία ανιψιό του ιερωμένου Γκιουλέν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 14:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/06/2021, 10:42

Εναν ανιψιό του εξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου και αντίπαλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, απήγαγαν τούρκοι πράκτορες στην Κένυα και έφεραν με τη βία πίσω στην Τουρκία.

Αρχικά δεν έγινε γνωστό ποια χώρα ήταν και αν η απαγωγή έγινε με τη συνεργασία της ή όχι. Λίγο αργότερα όμως, διέρρευσε ότι η χώρα ήταν η Κένυα και ότι δεν φαίνεται να είχε δώσει τη συγκατάθεσή του το δικαστήριο του Ναϊρόμπι.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Μαΐου, η σύζυγός του δηλώνει πως ζούσαν μαζί στην Κένυα και πως από τις 3 Μαΐου δεν έχει νέα του. Ο σύζυγός της δίδασκε σε ένα σχολείο στο Ναϊρόμπι.

Πρόσωπα και ΜΜΕ που συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο Σελαχαντίν Γκιουλέν απήχθη και ξεκίνησαν εκστρατεία ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το οποίο «νομιμοποίησε» κατά τον τούρκο πρόεδρο τις διώξεις και τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τους οποίους θεωρεί αντιπάλους του, στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) μετά τη σύλληψή του.

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ως μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα το κίνημα του ιερωμένου, που δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα.

«Θα ανακοινώσουμε σύντομα τη σύλληψη ενός πολύ σημαντικού μέλους του Fetο», είχε δηλώσει ο Ερντογάν στις 19 Μαΐου, προφανώς αναφερόμενος στον Σελαχαντίν Γκιουλέν.

Η Αγκυρα ασκεί πίεση σε πολλές χώρες, ιδίως των Βαλκανίων, της κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, προκειμένου να κλείσουν σχολεία που συνδέονται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, με τον Γκιουλέν.

Η Κένυα είχε αρνηθεί το 2016 να κλείσει έξι ιδρύματα παρά την επιμονή της Αγκυρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που τούρκοι πράκτορες συλλαμβάνουν παράνομα στο εξωτερικό ανθρώπους που χαρακτηρίζουν εχθρούς του Ερντογάν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία «επαναπάτρισε» δεκάδες άτομα, κυρίως από βαλκανικές και αφρικανικές χώρες με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι τούρκων υπηκόων, που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το κυνηγητό συνεχίζεται και στην ίδια την Τουρκία, όπου πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι διώξεις εναντίον φερόμενων ως υποστηρικτών του Γκιουλέν, αλλά και φιλοκουρδικών κύκλων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...