482
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ο βασικός αντίπαλος του απερχόμενου τούρκου προέδρου | REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: «Ο κύβος ερρίφθη», το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 17:30
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ο βασικός αντίπαλος του απερχόμενου τούρκου προέδρου
|REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: «Ο κύβος ερρίφθη», το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 17:30

Το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν την Παρασκευή τους τούρκους πολίτες να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του απερχόμενου τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούμε (…) τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», τόνισε στην ανακοίνωσή της η συμμαχία «Εργασία και Ελευθερία», επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.

Το HDP είχε ήδη προσφέρει τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου στα τέλη Μαρτίου, όταν και έκανε γνωστό ότι δεν θα κατεβάσει δικότου υποψήφιο στις εκλογές.

Την Παρσκευή ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ δήλωσε ανοιχτά πλέον πως οι στόχοι της συμμαχίας «Εργασία και Ελευθερία» και του συνασπισμού υπό τον Κιλιτσντάρογλου συμπίπτουν.

«Για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής», υπογράμμιε ο Σαντσάρ μιλώντας στην εφημερίδα Sözcü. Στόχος του HDP, πρόσθεσε, είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι αρκετά πιθανό να κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τις «περισσότερες δημοσκοπήσεις» στη γειτονική χώρα.

Το HDP θεωρείτο ήδη ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών και η νεότερη στάση του ενόψει των εκλογών αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του κυρίου αντίπαλου του Ερντογάν, προσέθεσε το Πρακτορείο, θυμίζοντας ότι ο υποψήφιος του φιλοκουρφικού κόμματος για την τουρκική προεδρία το 2018 είχε έρθει τρίτος.

Αλλωστε η κουρδική μειονότητας της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και τη βάση του HDP κατά κύριο λόγο, αποτελεί περίπου το 18% του πληθυσμού της χώρας.

Ντεμιρτάς: Οι Κούρδοι θα είναι καθοριστικοί και σε αυτές τις εκλογές

Το HDP έχει κατηγορηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Αγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, φυλακίστηκε το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Ηδη από εκείνη την περίοδο ο Ντεμιτράς υποστήριζε ότι μια ενωμένη αντιπολίτευση που θα περιλαμβάνει και Κούρδους θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετατροπή της Τουρκίας σε «δικτατορία».

«Βήμα-βήμα, η Τουρκία έχει μετακινηθεί προς ένα αυταρχικό καθεστώς. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει αυτές τις εκλογές, η Τουρκία θα έχει περάσει σε ένα νέο είδος δικτατορίας», δήλωσε ο ίδιος μέσω του δικηγόρού του πιο πρόσφατα, σε συνέντευξή του στους Financial Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τον πρώην συμπρόεδρο του HDP «ο Ερντογάν έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία διχάζοντας την κοινωνία. Η ενότητα της αντιπολίτευσης καθώς πηγαίνει στις κάλπες είναι σημαντική όχι μόνο για να εξαλειφθεί αυτή η πόλωση αλλά και για να κερδίσει τις εκλογές».

«Κανένα κόμμα που δεν λαμβάνει την υποστήριξη των κούρδων ψηφοφόρων δεν έχει έρθει ποτέ στην εξουσία. Οι Κούρδοι θα είναι καθοριστικοί και σε αυτές τις εκλογές», προέβλεψε ακόμη ο Ντεμιρτάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...