407
Ο ηγέτης του CHP θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια, στις 14 Μαΐου | Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 21:40
Ο ηγέτης του CHP θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια, στις 14 Μαΐου
|Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 21:40

Ο εξακομματικός συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», δήλωσε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος στην Αγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων. Στο πλευρό του ήταν οι ηγέτες των πέντε άλλων κομμάτων.

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, στοχεύει να βγει από τη σκιά του Ερντογάν, εκδιώκοντάς τον από την προεδρία στην εκλογική μάχη της 14ης Μαΐου.

«Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης. Ο μοναδικός σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στις ημέρες της ευημερίας, της ειρήνης και της χαράς», είπε ο ίδιος.

«Ολοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την εξουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εμείς, η Συμμαχία του Εθνους θα κυβερνήσουμε την Τουρκία με βάση τη συνεργασία και τη συμφιλίωση. Ο νόμος και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσουν», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται ελαφρά του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο οι προσεχείς εκλογές αναμενόταν να κριθούν στο νήμα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υποχώρηση της Ακσενέρ

Σημειώνεται ότι η «Συμμαχία του Εθνους» έφτασε στο χείλος της διάσπασης την Παρασκευή, μόλις 10 εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Αγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.

Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση. Αφού συναντήθηκε με τους δύο δημάρχους και με τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου στην τουρκική πρωτεύουσα νωρίτερα τη Δευτέρα, η Ακσενέρ επανήλθε τελικά στη Συμμαχία.

Η στάση του HDP

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές –που σήμερα είναι φυλακισμένος– έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018.

Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε (σ.σ.: τον Κιλιτσντάρογλου) στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο Haberturk.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...