478
Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης για εκλογές στις 14 Μαΐου | Τwitter

Τουρκία: O Ερντογάν υπέγραψε το ΠΔ για εκλογές στις 14 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 14:09
Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης για εκλογές στις 14 Μαΐου
|Τwitter

Τουρκία: O Ερντογάν υπέγραψε το ΠΔ για εκλογές στις 14 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 14:09

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της τουρκικής βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 14 Μαΐου στη γείτονα υπέγραψε (σε ζωντανή μάλιστα σύνδεση/ φωτογραφία κάτω) ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Υπογράφω την απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου – οι οποίες έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023 – με την εξουσιοδότηση που δίνει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας. Σύμφωνα με την απόφαση, την πρώτη Κυριακή μετά από δύο μήνες, το έθνος μας θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές», αναφώνησε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Εύχομαι -είπε- η απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών να είναι επωφελής για τη χώρα μας, το έθνος μας και τα πολιτικά μας κόμματα. Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη μοιραστεί με το κοινό την απόφαση για την επικαιροποίηση των εκλογών στις 14 Μαΐου»και δικαιολόγησε την απόφαση για την επίσπευσή τους λέγοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, η 18η Ιουνίου ήταν μια ημερομηνία που συνέπιπτε με το ημερολόγιο των πανεπιστημιακών εξετάσεων. Επιπλέον, ακολουθεί η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες μας από την Τουρκία και το εξωτερικό θα εκτελέσουν το καθήκον του Χατζ. Ετσι, ως εναλλακτική λύση, προσφέραμε την ημερομηνία της 14ης Μαΐου».

Και αναφερόμενος στο καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τους χιλιάδες νεκρούς και τους εκατομμύρια άστεγους σε 11 επαρχίες της χώρας, πρόσθεσε:

«Καλούμε όλα τα κόμματα σε έναν αγώνα, στις 14 Μαΐου, που θα σβήσει τα ίχνη της 6ης Φεβρουαρίου, λέγοντας πως “τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία”. Περιμένουμε ανταπόκριση από όλους σε αυτό το ειλικρινές κάλεσμα».

Η οριστικοποίηση με τον πλέον επίσημο τρόπο της ημερομηνίας των τουρκικών εκλογών, σημαίνει αυτόματα ότι δεν κυρώνονται τα Πρωτόκολλα ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τον Ιούνιο, με τη διαδικασία να δολιχοδρομεί.

Καθώς οι εκτιμήσεις (ευρήματα δημοσκοπήσεων) περί άνετης επκράτησης της ηνωμένης αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και όλα δείχνουν μάχη στήθος με στήθος την 14η Μαΐου (και στον β΄γύρο της 28ης Μαΐου αν χρειαστεί), στον προεκλογικό αγώνα πέφτουν πλέον τα «βαριά χαρτιά», Ιμάμογλου και Γιαβάς (δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας αντίστοιχα).

«Σε αυτό το ταξιδι και εγώ και ο φίλος μου κύριος Μανσούρ Γιαβάς θα ενισχύουμε τους έξι ηγέτες. Ξεκινήσαμε ένα ισχυρό ταξίδι για να εκλεγεί στις 14 Μαΐου ο υποψήφιος μας στην προεδρία. Ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε ο Εκρεμ Ιμάμογλου, και συμπλήρωσε λέγοντας : «Εχω μια σκέψη να διαμορφώσουμε τη στρατηγική, σκέψη για να κερδίσουμε τις εκλογές της 14ης Μαϊου. Εγώ θα είμαι το μέλος αυτής της προσπάθειας που θα δουλεύει πολύ. θα το δείτε στην πράξη».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...