260
| Shutterstock

Τουρκία: Νέο χαμηλό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 17:29
|Shutterstock

Τουρκία: Νέο χαμηλό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 17:29

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ την Παρασκευή, αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας στις 25,59 λίρες για ένα δολάριο, μια ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%.

«Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μια μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που συνέβαλε στην απογοήτευση και είχε αντίκτυπο στη λίρα», δήλωσε ο Μαρέκ Ντριμάλ, στέλεχος της Societe Generale.

Η νεοδιορισθείσα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν έχει αφήσει να εννοηθεί, πάντως, ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του πληθωρισμού στη χώρα.

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού», ανέφερε η Ερκάν σε δήλωσή της την Πέμπτη.

«Θα συνεχιστεί η πτώση της λίρας έως ότου φθάσει σε μια ρεαλιστική ισοτιμία»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Ρομπόπουλο, ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ξεκίνησε την επιστροφή της γείτονος στη «συμβατική οικονομία» με τον πιο «επίσημο τρόπο».

«Αυτό εννοούσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ όταν έθετε όρο στον Ερντογάν για να δεχθεί να αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Ελευθερία κινήσεων χωρίς παρεμβάσεις. Μετά την αναστολή των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στην αξία της τουρκικής λίρας στην ελεύθερη αγορά, η γενναία αύξηση του επιτοκίου δίνει τώρα το σήμα της επιστροφής στην ομαλότητα. Ομαλότητα που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πτώση της λίρας έως ότου φθάσει σε μια ρεαλιστική ισοτιμία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...