364
Ο Ερντογάν συναντά μέλη του ΑΚΡ στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Αγκυρα (φωτ. αρχείου) | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Τουρκία: Νέα καθυστέρηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 19:21
Ο Ερντογάν συναντά μέλη του ΑΚΡ στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Αγκυρα (φωτ. αρχείου)
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Τουρκία: Νέα καθυστέρηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 19:21

Την αναβολή της συζήτησης για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε την Πέμπτη η αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επικαλούμενη την «έλλειψη σαφήνειας» αναφορικά με το «υπό συζήτηση θέμα» και «την έλλειψη ωριμότητας των διαβουλεύσεων». Κατά συνέπεια, «τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαβουλεύσεις πρέπει να τερματιστούν», σύμφωνα με την εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Προηγουμένως, μιλώντας στην Επιτροπή επί του συνόλου του σχετικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπαρ, εμφανίστηκε να υποστηρίζει την υπερψήφισή του.

Σημείωσε, αρχικά, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης του PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στους «γκιουλενιστές», τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και να άρουν τους περιορισμούς πώλησης αμυντικού υλικού προς την Τουρκία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Στοκχόλμη υλοποίησε πολλές από τις δεσμεύσεις αυτές. «Η σουηδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνταγματική τροποποίηση για την τιμωρία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Για πρώτη φορά στη Σουηδία, η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικοποιήθηκε. Η Σουηδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδίως για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση του PKK. Οι κύκλοι που συνδέονται με το PKK δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης στη Σουηδία όπως στο παρελθόν, η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακτσαπαρ, επισημαίνοντας παράλληλα τη δήλωση της σουηδικής κυβέρνησης ότι θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Σουηδία ενημέρωσε την Αγκυρα ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις ευθύνες που θα αναλάβει και σε ποια επόμενηα βήματα θα προχωρήσει.

«Εκτιμούμε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή, θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», κατέληξε ο Μπουράκ Ακτσαπαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...