598
Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στην Αγκυρα | Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Τουρκία: Νέα εποχή με Αθήνα, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ υπόσχεται η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 16:35
Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στην Αγκυρα
|Alp Eren Kaya/Republican People's Party/Handout via REUTERS

Τουρκία: Νέα εποχή με Αθήνα, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ υπόσχεται η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 16:35

Η τουρκική αντιπολίτευση θα ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα τερματίσει το βέτο της Αγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και θα ανοίξει «νέους ορίζοντες» στις σχέσεις με την Αθήνα, αν νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Αυτά υποσχέθηκε, μιλώντας στο Politico, ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Δεσμεύτηκε επίσης, ότι η αντιπολίτευση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούν την απελευθέρωση δύο από τους πιο γνωστούς αντιπάλους του Ερντογάν, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή: του συν-ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβαλά.

«Θα ξεκινήσουμε με τη διαδικασία εξομάλυνσης στο εσωτερικό», είπε ο Τσεβικόζ, πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Μπακού, στη Βαγδάτη και στο Λονδίνο.

«Αυτό απλά θα δώσει το μήνυμα σε όλους τους συμμάχους μας, και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Τουρκία επιστρέφει στη δημοκρατική πορεία της, και ότι σίγουρα θα δημιουργήσει μια σημαντική αλλαγή στην διεθνή αντίληψη για τη θέση της Τουρκίας».

Οι σχέσεις με την Αθήνα

Απαντώντας σε ερώτηση του Politico σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ο Τσεβικόζ απέδωσε τα εύσημα στη χώρα μας για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Τουρκία μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς.

Σημείωσε ότι η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική τραγωδία «έχει δώσει μια ευκαιρία και δημιούργησε ένα νέο σκηνικό. Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές -και πιθανότατα θα έχουν τις εκλογές την ίδια μέρα. Ετσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα και για τις δύο χώρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι ενταξιακές συνομιλίες

Οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018 λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της Τουρκίας και της πολιτικοποίησης του δικαστικού της συστήματος.

Οταν ρωτήθηκε για τις χώρες της ΕΕ που ήταν παραδοσιακά εχθρικές προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ -όπως η Γαλλία και η Αυστρία- ο Τσεβικόζ τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα γίνει άμεσα μέλος, ωστόσο, είναι θέμα διαδικασίας και είναι η διαδικασία που μετράει. Διότι θέλουμε η χώρα μας να γίνει μια δημοκρατική χώρα, ως μέλος της κοινότητας των πολιτισμένων εθνών».

Η θέση του Κιλιτσντάρογλου για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως κάνει ο Ερντογάν.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζει η Σουηδία, καθώς ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη, ότι είναι έτοιμος να άρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας.

«Αν μεταφέρουμε τα διμερή προβλήματά μας σε έναν πολυμερή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, τότε δημιουργούμε ένα είδος πόλωσης ανάμεσα σε όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και σε εμάς. Πιστεύω ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα αυξήσει και θα ενισχύσει την ασφάλεια ενός συλλογικού αμυντικού οργανισμού, όπως το ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Τι είπε για τη Ρωσία

Ο Τσεβικόζ πρόσθεσε ακόμα, ότι υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου, η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να συνεχίσει να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να επεκτείνει τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης.

«Επί του παρόντος, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι μάλλον ασύμμετρες, καθώς η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Θα τονίσουμε απλά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στις συζητήσεις μας με τη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουμε μια σχέση μεταξύ ίσων, αλλά θα υπενθυμίσουμε επίσης στη Ρωσία ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...