702
|

Τουρκία: Μετά τους Ιρανούς και τους Ρώσους, η ΜΙΤ τα βάζει και με τη Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 19:10

Τουρκία: Μετά τους Ιρανούς και τους Ρώσους, η ΜΙΤ τα βάζει και με τη Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 19:10

Πριν από μερικές ημέρες τουρκικά μέσα μετέδωσαν πως την 24η Σεπτεμβρίου στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), συνεπικουρούμενα από δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, προέβησαν στη σύλληψη δύο ιρανών κατασκόπων και έξι «ντόπιων» συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι εν λόγω σχεδίαζαν να απαγάγουν και να μεταφέρουν δια της βίας στο Ιράν έναν ιρανό πρώην στρατιωτικό από την πόλη Βαν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην ανατολική Τουρκία, περί τα εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν.

Η Τουρκία και το Ιράν διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ενίοτε, ωστόσο, δημιουργούνται εντάσεις, κυρίως επειδή οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα σε περιφερειακές συρράξεις, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στη Συρία.

Εσχάτως, όμως, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοινώθηκε ότι εξάρθρωσαν ένα άλλο κατασκοπευτικό δίκτυο που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό του Ισραήλ, μίας χώρας, δηλαδή, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία απέχουν ελάχιστα από τη ρήξη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη, και τους Ισραηλινούς να κατηγορούν την Αγκυρα ότι υποστηρίζει την Χαμάς.

Οσον αφορά την υποτιθέμενη τελευταία επιτυχία της τουρκικής αντικατασκοπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 200 στελέχη της MIT, αποκαλύφθηκε ότι ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που τελούσε υπό τον έλεγχο της Μοσάντ, παρακολουθούσε τούρκους πολίτες, δυνάμει εχθρούς του Ισραήλ, αλλά και αλλοδαπούς φοιτητές.

Το δίκτυο αποτελούνταν από πέντε ανεξάρτητους πυρήνες των τριών ατόμων. Οι δεκαπέντε ύποπτοι (όλοι Αραβες) παρακολουθούνταν επί έναν χρόνο από την ΜΙΤ ενώ οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν την 7η Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες της Τουρκίας.

Η Daily Sabah αναφέρει πως οι συλληφθέντες παρείχαν πληροφορίες στη Μοσάντ για ξένους φοιτητές, περιλαμβανομένων και Παλαιστινίων, που φοιτούν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά για όσους θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο μέλλον στην αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των τουρκικών αρχών ένας από τους πυρήνες διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του δικτύου καθώς τα μέλη του καλούνταν όχι μόνον να επικοινωνούν με πράκτορες της Μοσάντ αλλά και να τους συναντούν στο εξωτερικό, ούτως ώστε να τους παραδίδουν τις όποιες πληροφορίες είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν.

Ενα από τα ηγετικά στελέχη του δικτύου είχε αναλάβει αποκλειστικά την παρακολούθηση και την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστίνιων στην Τουρκία. Ειδικά για τους παλαιστίνιους φοιτητές, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να μάθουν τι είδους ευκαιρίες τους παρέχει η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Εκτελούσε επίσης χρέη μεταφορέα μέρους των αμοιβών των κατασκόπων ενώ ο ίδιος φέρεται να έλαβε φέτος για το κατασκοπευτικό του έργο το ποσό των 10.000 δολαρίων από αξιωματούχο της Μοσάντ. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο αποπειράθηκε να σβήσει τα ίχνη του, δηλώνοντας στις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης την εξαφάνισή του. Ωστόσο τα στελέχη της τουρκικής αντικατασκοπείας παρακολουθούσαν ήδη επί πολλούς μήνες όλους τους πυρήνες του δικτύου.

Ως αγνοούμενος ήταν καταγεγραμμένος και ένας άλλος πράκτορας, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μετέβη στο Ζάγκρεμπ, όπου φέρεται να συναντήθηκε με αξιωματούχους της πανίσχυρης ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και να έλαβε και αυτός χρηματικά ποσά ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Ενας τρίτος κατάσκοπος ταξίδεψε δύο φορές στη Ζυρίχη, ούτως ώστε να συναντηθεί με τους Ισραηλινούς, και όπως και οι άλλοι δύο συνεργοί του είχε επίσης δηλωθεί ως αγνοούμενος.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωναν ο εντολοδόχοι της Μοσάντ συνέθεταν πορτρέτα των ατόμων που είχαν στο στόχαστρό τους, αποστέλλοντας τα στη συνέχεια  σε πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, μέσω ειδικών λογισμικών κρυπτογράφησης αρχείων. Για τις υπηρεσίες τους, πέρα από χρηματικά ποσά που λάμβαναν μέσω γνωστών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, όπως η Western Union και η Moneygram, αμείβονταν επίσης και σε Bitcoin.

Οσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ, εννοείται πως επίσημη δεν υπήρξε καμία ενώ η Haaretz, απλά μετέδωσε την είδηση, υπενθυμίζοντας πως «οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ιερουσαλήμ υπήρξαν τεταμένες τα τελευταία χρόνια». Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα δραστήριες το τελευταίο διάστημα, ειδικά η αντικατασκοπεία.

Την 8η Οκτωβρίου συνελήφθησαν  τέσσερις Ρώσοι, ένας Ουζμπέκος και ένας Ουκρανός που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να εκτελέσουν τσετσένους αντιφρονούντες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Μιλώντας την Πέμπτη στην εφημερίδα Izvestia ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε άγνοια για την όλη υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...